Učenici u Italiji, od naredne godine biće u obavezi da 33 sata godišnje posvete časovima tokom kojih će se baviti problemima klimatskih promena.

Prema navodima italijanskog ministra obrazovanja Lorenca Floramontija, cilj uvođenja ovih mera je pozicioniranje Italije na mesto lidera svetskog ekološkog pokreta.

„Želim da od našeg obrazovnog sistema napravim prvi sistem koji će u svoje središte staviti čoveka i njegovo okruženje“, izjavio je Floramonti, član Pokreta pet zvezdica koji je poznat po svojoj borbi za ekološke promene.

Uprkos početnim odbijanjima ovog predloga, ovi časovi će se od 2020. održavati u okviru građanskog vaspitanja, ali delom i tokom predavanja iz geografije, fizike i matematike sa ciljem da se učenici i tokom tradicionalnih predmeta susretnu sa ovim problemima, prenose svetski mediji.

Podsetimo, Floramonti je često kritikovan od strane desničarskih partija zbog podržavanja studentskih ekoloških protesta i kao jedan od zagovarača uvođenja taksi na avionske karte, plastiku i zašećerena pića koje prema istraživanjima podržava 80% Italijana.

Reply
Share this

B92 Info