U Rusiji i Belorusiji danas je počela vojna vežba “Zapad-2017”. Vežbe će trajati do 20. septembra, a prema saopštenju ruskog Ministarstvo odbrane, u vežbama učestvuje približno 13.000 vojnika. Svetski mediji prethodnih dana pisali su i o mogućih 100.000 trupa, ali čini se da to nije slučaj. Iz NATO-a ipak budno prate svaki potez Rusije na Baltiku.

Prema najavama iz Rusije raspored vojnika koji učestvuje u vežbama je sledeći – od 12.700 vojnika, 7.200 je beloruskih i 5.500 ruskih vojnika, od kojih će 3.000 biti stacionirano u Belorusiji. Vežbe će se održati se u zapadnoj Rusiji, Belorusiji i ruskoj eksklavi Kalinjingradu, a u Moskvi tvrde da je reč o vežbi strikno defanzivnog karaktera.

– Glavni ciljevi su da se poboljša saradnja između vojnog osoblja, harmonizuje vođenje vojnika i da komandantima pruži priliku da vežbaju svoje veštine u planiranju događaja i vođenju trupa na osnovu iskustva stečenog iz modernih konflikata – navodi rusko ministarstvo.

Masivna simulacija borbi

Zajednički manevri ruskih i beloruskih vojnika održaće se na šest trening lokacija u Belorusiji i tri u Rusiji, piše ruska novinska agencija “TASS“. Od 138 tenkova koji će biti uključeni, 98 će biti ruskih saopštio je juče Oleg Voinov iz beloruskog ministarstva odbrane.

Prema podacima koje je iznela Belorusija, u vežbama će učestvovati ukupno 231 oklopno vozilo, od kojih će 104 biti ruska, 241 artiljerijski i raketni sistem od kojih su 32 stigla iz Rusije. Takođe će nadletati 40 letelica, 27 ruskih aviona i helikoptera.

Kako piše “TASS”, belorusko ministarstvo odbrane je pozvalo više zemalja i međunarodnih organizacija da nadgledaju vežbe, uključujući UN, NATO i druge, dok je Rusija uputila pozive ministarstvima odbrane brojnih zemalja, da prisustvuju završnici vežbi.

Vojne vežbe obuhvatiće i teritoriju Belorusije, kao i Kalinjingrada ruske eksklave u srcu istočne Evrope, ali i Sankt Peterburga i regiona Pskov, saopšilo je Rusko Ministarstvo odbrane. Jedna od glavnih svrha vežbe biće simulacija scenarija u kojem lažne države Vejšnorija (severozapadna Belorusija), Vesbarija i Lubenija (delovi Litvanije i Poljske) izazivaju sukobe i “podstiču neslogu” u regionu.

Strah komšija

Međutim, komšijske zemlje, ali i SAD, vežbu očekuju sa strepnjom, i ponovo ističu da “strahuju od ruske invazije”. Razlog za to je i sama zamisao vežbe – simulacija scenarija u kojem lažne države Vejšnorija (severozapadna Belorusija), Vesbarija i Lubenija (delovi Litvanije i Poljske) izazivaju sukobe i “podstiču neslogu” u regionu.

Pročitajte još:

Takođe, general Ben Hodžes, zapovednik američkih snaga u Evropi, prošlog meseca je izjavio da su “američki saveznici u istočnoj Evropi i Ukrajini veoma zabrinuti zbog ove vežbe, koja bi mogla da bude “Trojanski konj”, s ciljem da se u Belorusiju ispostave velike količine opreme”.

Iz sedišta NATO su poručili da će poslati trojicu posmatrača u region, ali istovremeno izrazili zabrinutost oko “daleko većeg opsega ruske akcije”. Nemački “Dojče vele” u jednoj od svojih analiza naveo je da je “Zapad” dobro “preznojio “NATO”.

– Ovo je iskreirano da nas isprovocira, da testira našu odbranu, i zato moramo da budemo jaki – rekao je o ruskim vojnim vežbama ministar odbrane Velike Britanije Majkl Falon za BBC, prenosi “Blumberg“.

Nemački mnistar odbrane Ursula fon der Lejen rekla je prošle nedelje da će u vežbi učestvovati više od 100.000 vojnika, međutim te navode je demantovao portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Istorijski gledano, Baltik je nekoliko puta bio u sličnom strahu od Rusije. Najsvežiji primer datira iz 2014. godine i aneksije Krima, ali i nakon krize u Gruziji i otcepljenja Abhazije i Južne Osetije 2008. NATO posmatrači i eksperti iz Vašingtona i Londona tada su alarmirali svetsku javnost i ukazali na opasnost od sličnog scenarija u baltičkim zemljama, do kojeg ipak nije došlo.

– Ruskoj kopnenoj vojsci trebalo bi 60 sati da umaršira u estonsku prestonicu Talin. Ukoliko Rusija zaista želi da testira strpljenje NATO, onda Alijansa mora da aktivira Član 5 o zajedničkoj odbrani. U suprotnom, to bi i zvanično označilo krah kredibiliteta NATO – piše u istraživanju RAND korporacije.

Tokom hladnog rata, “Zapad” je bio najveća vežba Sovjetskog saveza koji je uključivao prema procenama od 100.000 do 150.000 ljudi. Nakon raspada SSSR-a, projekat je oživljen 1999. godine i od tada se održava svake četiri godine.

Rusko Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo tvrdnje o potencijalnih 100.000 vojnika, nazvavši ih “lažnim optužbama”.

– Samo maliciozni faktori mogu da komentarišu kako je odbrambena vežba Zapad 2017 zapravo poligon za invaziju na Poljsku, Litvaniju ili Ukrajinu – kratko je saopšteno iz Ministarstva.

Na “Rojtersovoj” grafici, koju možete videti OVDE, prikazane su tačne lokacije na kojima će se vežba održavati, kao i brojnost ljudi, opreme i naoružanja koji će učestvovati u “Zapadu”.

Reply
Share this