Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je situacija sa koronavirusom daleko od povoljne, ali da je epidemiološka kriva zaravnjena zahvaljujući primeni mera.

“Prvi put primenjujemo ovakve mere, dakle samo maske, i vidimo da opadanje broja zaraženih ide polako i verovatno će to opadanje duže trajati nego u prvom udaru”, rekao je Kon za TV Prva.

On je dodao da je utisak da ćemo stalno imati opadanje broja zaraženih dok se primenjuju mere, a da će dalja situacija onda zavisiti od ponašanja i primene mera.

Kada je reč o meri koja podrazumeva zatvaranje ugostiteljskih objekata u 23 sata, Kon kaže da je to zbog načina ponašanja nakon 23 časa.

“Različita su ponašanja do 23 i posle 23 časa. Ponašanja koja u ovoj situaciji nisu adekvatna su posle 23”, rekao je dr Kon.

Kako kaže, ima se utisak da je virus agresivniji, ali je to posledica masovnog prisustva virusa u populaciji.

“Ako mladi ne počnu da prihvataju ove mere, stariji će biti ugroženi, virus će naći svoj put do starijih preko onih koji ne znaju da su zaraženi, a imaju kontakt sa roditeljima”, naglasio je epidemiolog Kon.

Dr Kon rekao je da smatra da vakcina neće biti spremna za primenu do sredine sledeće godine, te da nam do tada ostaju maske.

Reply
Share this

B92 Info