Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je za predsednika Aleksandra Vučića napravljena “negativna priprema” u Vašingtonu kako bi promenio svoju politiku agendu i kaže da je veoma ponosan na to kako se predsednik ponaša u američkoj prestonici.

– Ta priprema je napravljena prvo tekstom Vuka Jeremića u Vašington postu u kome je za Vučića rečeno da je diktator, a Srbija nedemokratska, a zatim napadima iz američkog Kongresa – objasnio je on.

Vučić je međutim, “bez trunke straha je izašao i rekao ono što je istina i na najbolji mogući način branio poziciju Srbije i našeg naroda.

– Iskreno sam ponosan na njega, tako se ponaša predsednik Srbije – ocenio je Vulin gostujući na Pinku.

Prema njegovim rečima, raniji predsednici bi se obično kada odu u neku drugu zemlju vraćali “sa promenjenom pameću sa tuđim idejama, tuđim interesima” a Vučić je, “otišao kao srpski predsednik i vratiće se kao srpski predsednik”.

Ministar odbrane očekuje da će SAD na to da reaguju sa poštovanjem jer, kako kaže, dolazi “jedan hrabar čovek koji ima podršku svog naroda i vodi razumnu, mudru politiku poltiku koja nas ne sukobljava”.

– Srbija oko sebe ima vrlo nemirne susede, dosta nestabilnu situaiciju u čitavom okruženju i predstavlja jedinu stabilnu zemlju koja deluje kao umirujući faktor na sve ostale – dodao je on.

Na pitanje da li Srbija ide u EU ili će nastaviti da “flertuje” sa Rusijom on je odgovorio da će se Beograd ponašati u skladu sa interesima Srbije, jer se izborio za to pravo.

“Niko nema razloga da sumnja u našu neutralnost”

Prema njegovim rečima, odbrambena industija je moćna, sačuvana i sada se značjano razvija, a vlada je još dok je njome predsedavao Vučić odredila 50 miliona evra direktne pomoći odbrambenoj industriji Srbije koja će ostati u našem vlasništvu.

On je ponovio da je Srbija vojno neutralna zemlja, sa čim su upoznati njeni partneri i na Istoku i na Zapadu, a da će politika koju je formulisao vrhovni komandatnt vojske i predsednik Srbije Vučić neće menjati.

– Niko nema razloga da sumnja u našu neutralnost – rekao je Vulin komentarišući izjavu američkog kongresmena Engela da Srbija ne želi da se priklujuči NATO, ali nastavlja da se naoružva u saradnji sa Rusijom.

Vuli je ukazao da je kada se pogleda odnos aktivnosti Srbije sa predstavnicima ODKB, NATO i oružnaih snaga SAD, uočljivo da je broj aktivnosti sa uslovno rečeno zapadnom strana sveta daleko veći, skoro četiri puta veći nego sa istokom.

– Mi smo vrlo izbalansirani i vrlo vodimo računa da naše parnetere i na istoku i na zapadu upoznajemo sa nasosm politikom, da im jasno stavimo do znanja da smo mi vojno neutralni, da nećemo da učestvujemo u sukobima velikih – rekao je on.

Srbija je raspoložena za saradnju sa svima, ali će se, dodaje, naoružavati gde može, kako može i kako joj odgovara.

– Vojska ima razloge zašto nabavlja određeno oružje. Ipak smo vojska koja je u tehničkom smislu nasledila JNA, a JNA je bila naoružana po sovjetskom modelu. Daću vam primer da naši, hrvatski susedi još uveki imaju avione Mig-21, to je sovjetski avion, dakle svi mi na prostoru bivše SFRJ smo nasledili takvu tehniku i shodno tome se i razvija naše dalje naoružanje -rekao je Vulin.

Neprihvatljiva pohvala za “Oluju”

Komentarišući pohvale koje je američkim ministar odbrane Džejms Matis uputio operaciji Oluja, u kojoj je proterano 250.000 Srba iz Hrvatske, on je primetio da bi, da je bilo ko ikada pohvalio neku akciju u kojoj je izvršeno etničko čišćenje nad nekim drugim narodiom, čitav svet ustao i rekao da je to neprihvatljivo.

– A kada kažete da je sjajno što je postojala jedna vojna akcija posle koje Srbi više ne žive na svojim ognjištima, posle koje se 250.000 Srba više se nije vratilo u Hrvatsku, posle koje je ubijeno nekoliko hiljada civila kažete, to ne moze da bude dobro – naveo je on.

Na pitanje o najavama formiranja vojske Kosova on je rekao da je to pitanje jasno definisano Rezolucijom SB UN 1244 po kojoj je jedina oružana snaga na prostoru KiM KFOR.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI