Srbija je uložila mnogo napora i energije za rešavanje problema Kosova, ispunila sve iz Briselskog dogovora. Nadam se da će i prištinska strana sve da učini, ali nisam veliki optimista, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Biće nastavak dijaloga, ali za njega mora da postoji ispunjenje određenih uslova. Da vidimo šta je sa Briselskim sporazumom i njegovim ispunjavanjem – rekao je Vučić, koji je naveo da nije realno da Srbija sve pruži a da ništa ne dobije.

Kako je naveo, kosovski Albanci imali su samo jednu stvar da ispune, ali to nisu učinili.

– Kada je reč o ZSO, mi ništa ne tražimo, osim onoga što postoji u Briselskom sporazumu – naglasio je Vučić, koji je novinarima u Sofiji, gde se održava samit EU i zemalja Zapadnog Balkana, pokazivao ovaj dokument, uz opasku da Srbija ne traži ništa što već nije dogovoreno.

Kako je naveo, svi kojima pokaže sporazum, nemaju šta da kažu.

– Ja iznesem papir od 15 tačaka, a to sam pokzao i švedskom premijeru, i pokažem da smo od 7 do 14 tačke sve ispunili, a od 1 do 6, što se odnosi na ZSO, nije ništa ispunjeno. Kako da bilo ko kaže da to nije tačno. To su pokušali u Skoplju Albanci da kažu da nešto nije ispunjeno“ – objasnio je on.

Rekao je i da sa Tačijem nije imao vremena o tome da razgovara, jer su razmenili samo nekoliko rečenica koje vidi kao čin ljubaznosti, a da bi za neku “jaču ocenu morao da vidi neki veliki progres da bi mogao da kaže da je nešto bolje”.

– Siguran sam da moramo da nastavimo dijalog – rekao je Vučić.

“Nesporazum” od 140 godina

Odgovarajući na pitanja kada bi se moglo naći rešenje ze KiM, Vučić je kazao da nije od onih koji bilo šta ograničavaju, posebno što nesporazum postoji još od pre Prve prizrenske lige, više od 140 godina.

– To nije 140 dana – kazao je Vučić, i dodao da u Srbiji postoji želja da se problem reši, da smatra da je Srbija uložila i napor i energiju i volju i sve svoje obaveze ispunila.

Kazao je i da je “naš posao da imamo što bolje odnose sa Albancima, i moramo to da rešimo, to je naš cilj”.

Vučić je rekao da se nada da će se doći do rešenja za KiM, koje će biti prihvatljivo građanima Srbije i da ćemo “dati sve od sebe i boriti se da do toga dođe”.

Razgovor o problemima, a ne lepim stvarima

– Želim da verujem da će Srbija u narednom periodu imati dovoljno snage, ukoliko bude postojala volja za komproimisom na drugoj strani, da dođe do rešenja koje će biti prihvatljivo za njene građane, a koje se tiče Kosova i Metohije – naveo je on.

Kako je rekao, uvek je važno da se razgovoara o problemima, a ne samo da se govori o lepim i prijatnim stvarima, i naveo da je to posao lidera.

Naveo je i da su srpski privrednici na skoro održanom sajmu u Prištini bili najprisutniji.

– Lično sam dao dozvolu svim srpskim kompanijama da idu tamo, rekao sam da ih niko ne sprečava o tome. Mi želimo veliki obim trgovine, imamo suficit sa skoro svim zemljama u regionu – naveo je on.

Dobio sam nešto, ali…

Upitan kakvu je ponudu dobio, kada je reč o planu za rešavanje kosovskog pitanja, Vučić je rekao da je nešto dobio, ali da to nije nešto što bi trebalo nadugačko i naširoko da se komentariše.

On je preneo da je sa namačkom kancelarkom Angelom Merkel dugo razgovarao, a da je britansku premijerku Terezu Mej pozvao da poseti Srbiju.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić

– I sa njom i sa Merkel razgovarao sam o regionalnim pitanjima – rekao je Vučić, dodavši da se sa kancelarkom često viđa.

Prema njegovim rečima, on i Merkelova su razgovarali o pravosuđu, privredi, poseti Venecijanske komisije.

– Skoro svih tema smo se dotakli. Za nas je Nemačka važna, zapošljava više od 40.000 ljudi u Srbiji – kazao je Vučić.

Upitan o saradnji sa doskorašnjim italijanskim premijerom Paolom Đentilonijem, koji je krajem marta ove godine podneo ostavku, Vučić je rekao da je ona bila više nego dobra, i da se nada da će takva biti i sa njegovim naslednikom na ovoj funkciji.

Reply
Share this

Blic online