Predsednik Srbije rekao u razgovoru sa šefom grčke diplomatije Nikolaosom Kocijasom, da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju regiona.

kocijas,

Vučić je rekao da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda i dodao da izuzetno ceni kontinuiranu podršku Grčke suverenitetu i teritotijalnom integritetu Srbije, saopšteno je posle sastanka sa Kocijasom.

Predsednik Srbije je rekao i da Srbija i Grčka moraju da rade na jačanju ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Kako je navedeno u saopštenju, Vučić je obavestio Kocijasa o problemima i zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma i zahvalio Grčkoj zbog interesovanja za dijalog Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije je rekao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i naglasio da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

“U skladu sa tim, Srbija veoma ceni principijelnu poziciju Grčke i aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja regiona”, rekao je Vučić.

Kocijas je izjavio da je interes Grčke da Srbija bude stabilna i da održava stabilnost regiona.

“Ovom regionu treba saradnja”, ocenio je šef grčke diplomatije.

Vučić i Kocijas su se saglasili da je neophodno raditi na konkretnim projektima na dobrobit obe zemlje.

“Naše prijateljstvo je čvrsto, ali mi nismo uspeli da podignemo naše ekonomske odnose na nivo naših prijateljskih i političkih odnosa”, zaključili su predsednik Vučić i ministar Kocijas, navedeno je u saopštenju.

Kocijas je danas razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

kocijas,

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dačićem, Kosijas je kazao da Srbija pripada evropskoj porodici, dodavši da Grčka oseća odgovornost za stabilnost u regionu i da će sarađivati sa Srbijom.

“Razgovarali o situaciji u regionu, kao i o tome kako da naše prijateljstvo preobratimo u praktičnu saradnju… u Evropskoj uniji, ali i gde god možemo da pomažemo jedni drugima. Smatramo da Srbija pripada evropskoj porodici, ona je razvijena zemlja i društvo sa znanjem”, rekao je Kocijas u Vladi Srbije.

Kocijas je pozvao Dačića da dođe na sastanak u maju na kojem će se države EU sastati s pet potencijalnih članica Unije, što je, kako je rekao, Dačić prihvatio. Šef grčke diplomatije rekao da je sa Dačićem, pored ostalog, razgovarao o situaciji u regionu i “nekim promenama u svetu”.

Dačić je na konferenciji za novinare sa Kocijasom rekao da su Srbija i Grčka “bratske ili bolje rečeno sestrinske zemlje” i da su to prijateljski narodi.

Dačić je dodao da je Kocijas predložio da se napravi trilaterala Srbije, Grčke i Španije.

Reply
Share this

Srbija