Predsednik Srbije Aleksandar Vučić‡ boraviće danas u Briselu gde će imati odvojene sastanke sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić će sa Mogerini razgovarati u podne u sedištu Evorpske komisije u Briselu.

Diplomatski izvori iz kancelarije visoke EU predstavnice navode da ć‡e osnovne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka članstvu u Uniji, situacija u regionu kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji se odvija uz posredovanje Mogerinijeve.

Posle podne, u sedištu NATO u Briselu, predsednik Vučić imać‡e bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom i učetvovati na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Pred posetu predsednika Srbije sedišu NATO diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da izmeđ‘u Srbije i Alijanse nema “goruć‡ih pitanja” i da je reč o sastanku u okviru “kontinuirane saradnje na najvišem nivou”.

Pored partnerske saradanje Srbije i NATO, očekuje se da ć‡e teme razgovora predsednika Srbije sa Stoltenbergom i 29 ambasadaora zemalja članica Alijanse biti i situacija u regionu, unutrašnje reforme u Srbiji kao i odnosi Beograda sa Moskvom.

Očekuje se da ć‡e se konstatovati i zadovoljstvo postignutim u okviru četiri tačke koje su dogovorene tokom prethodnog sastanka Vučić‡a i Stoltenberga u Briselu u novembru 2016. godine.

Prva od njih se odnosi na vežbu u organizaciji NATO u cilju priprema za reagovanje u vanrednim situacijma koja bi 2018. godine trebalo da se održi u Srbiji.

U međuvremenu, u saradnji sa NATO Srbija je radila na podizanju kapaciteta za otklanjanje neekspolodiranih ubojnih sredstava i dala doprinos u obuci iračkih oficira u oblasti vojne medicine.

Još jedna o tema o kojoj se razgovaralo i gde je postignut napredak jeste normalizacija vazdušnog prostora u regionu, konkretno donjeg sloja vazdušnog saobrać‡aja iznad Kosova i Metohije čija ć‡e relaksacije dovesti do normalizacija civilnog vazdušnog saobrać‡aja iznad prostora KiM.

Tokom prethodnog sastanka generalnog sekretara NATO sa Aleksandrom Vučić‡em, Stoltenberg je ponovio stav da Severnoatlansta alijansa poštuje suverenu odluku Srbije o vojnoj neutralnosti.

On je tada ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu.

– Srbija je u srcu Balkana, što je srce Evrope. Ona doprinosi na različite načine regionalnoj i nacionalnoj stabilnosti – poručio je tada generalni sekretar NATO.

Predsednik Srbije u više navrata je naglašavao da Srbije jeste vojno neutralna, ali da želi saradnju sa NATO u cilju mira i stabilnosti u regionu, što je, prema Vučić‡evim rečima, preduslov za dalji ekonomski napredak Srbije.

Očekuje se da Vučić‡ i Stoltenber u sredu u sedištu NATO nastave razgovore o daljim zajedničkim izazovima, ali i potencijalima saradnje izmeđ‘u NATO i Srbije.

Pored predsednika Vučić‡a u delegaciji Srbije bić‡e i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI