Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji otputovao je u posetu Sjedinjenim Američkim Državama, tokom koje će održžati sastanke sa visokim zvaničnicima američke vlade i Kongresa, navodi prištinski list “Telegrafi”.

– Predsednik kosovske skupšštine će u SAD imati sastanke sa političkim predstavnicima i vojnim liderima s kojima će razgovarati o jačanju saradnje u vojnoj sferi u novim okolnostima kada se očekuje transformacija Kosovskih snaga bezbednosti u oružžane snage Kosova – pišše kosovski list.

Na sastancima u Vaššingtonu i Njujorku, kako se navodi, Veselji će razgovarati o saradnji i prijateljstvu između dve strane, kao i o nastavku američke podršške Kosovu u svim oblastima.

Veselji će, takođe, boraviti u američkoj saveznoj držžavi Ajovi, dodaje “Telegrafi”.

Jošš jedan prišštinski list, “Koha ditore”, pisao je ranije da će Veselji danas putovati u SAD radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Pozivajući se na svoja saznanja iz skupštinskih izora, “Koha” je navela da će Veselji u SAD boraviti nekoliko dana i da se očekuje da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

Ova poseta, naveli su isti izvori, biće realizovana pre sednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

“Koha” je pisala da će Veselji otputovati u SAD kako bi koordinisao poslove sa američkom držžavom pre nego što se izglasaju nacrti zakona o vojsci, kao i da bi potpisao nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružžanjem.

– Cilj posete su koordinacije sa američkim partnerima pred formiranje vojske, te pomoć SAD za povećanje vojnih kapacitetam – rekao je neimenovani izvor tom listu.

Predsednik Skupšštine, prema istim izvorima, imaće sastanke u Pentagonu, u Beloj kući, a boraviće i u Ajovi.

Reply
Share this

Blic online