Šef UNMIK Zahir Tanin ocenio je danas u Njujorku da je implementacija Briselskog sporazuma i dalje sporadična, uključujući formiranje ZSO, i poručio da se sa krajem izbornog procesa na Kosovu završava vreme za izgovore i počinje vreme za akcije.

Povodom inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu, kao i sugestije albanskog premijera Edija Rame da ni Tirana ni Priština ne bi bežale od toga i spremnosti EU da se angažuju u regionu, Tanin je ocenio da takvi potezi koriste stanovnicima regiona…

“Sve strane treba da odigraju svoju ulogu”, rekao je Tanin.

Šef UNMIK-a je takođe, još jednom, pozvao sve strane da pruže maksimalan doprinos rasvetljavanju sudbine nestalih.

Predstavljajući Savetu bezbednosti redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonia Gutereša o radu UNMIK od 16. jula do 15. oktobra ove godine, Tanin je poručio da UNMIK igra svoju ulogu i radi da stvori tešnje partnerstvo među svim međunarodnim organizacijama na terenu i svim akterima “u vreme kad se pojavljuje nova dinamika u regionu”

“Cilj UNMIK je jasan – održiv mir i šansa za pojedince da ostvare želje i potencijale”, poručio je Tanin na sednici SB UN posvećenoj Kosovu.

Tanin, koji je i specijalni predstavnik generalnog sekretara, ocenjuje da su sve vidljiviji znaci političke volje i posvećenosti u napredovanju u sprovođenju Brislelskog sporazuma.

Ukazujući na integraciju 40 srpskih sudija i 13 tužilaca u pravosudni sistem Kosova, Tanin je pohvalio strane zbog sprovođenja dogovora o pravosuđu.

Navodeći da tehnička implementacija u okviru dijaloga kojim posreduje EU treba značajnija posvećenost obe strane, Tranin je ocenio da postoji nedostatak napretka na implemetaciji sporazuma o ZSP.

On je dodao da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju, ali da je rekao da su znaci političke volje i privrženosti da se napreduje sve evidentniji.

Kada je rečo o CEFTA, Tanin je rekao da predstavnici Prištine prisuistvuju svim sastancima CEFTA i da je učešće UNMIK-a ograničeno u skladu sa zahtevima pravnog statuta.

Tanin je naglasio da će UNMIK podržati svaki sporazum koje postignu članice CEFTE da bi radile zajedno.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI