Stiže nam Mičel, sa ili bez "paketa"?

Uzavrela atmosfera pred dolazak pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesa Mičela koji danas stiže danas u Beograd.

Tu “atmosferu” podgrejali su beogradski mediji koji su ranije objavili da će Mičel tokom posete Beogradu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan u četiri tačke za rešenje pitanja Kosova.

Prema navodima “Novosti” Mičel nam donosi “kosovski paket”, a tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Sam državni sekretar SAD juče je, posle sletanja u Prištinu, demantovao te navode, uz poruku da je došao na Kosovo kako bi dao podstrek razgovorima između Kosova i Srbije. Šta je Mičel i da li je doneo Beogradu uskoro ćemo saznati. Najavljeno je da će se on sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kao i sa opozicionim liderima.

Mičel će, tokom posete, potvrditi snažne veze između Srbije i Sjedinjenih Država i pozvati srpsku vladu da ubrza normalizaciju odnosa sa Kosovom, sprovede reforme neophodne za postizanje njenog cilja članstva u Evropskoj uniji i aktivno podrži regionalnu stabilnost, navedeno je u saopštenju Stejt departmenta dostavljenom Tanjugu.

Amerikanci pred Vučića postavljaju kosovski paket?

On će se večeras sastati sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, potvrđeno je u Ministarstvu spoljnih poslova.

Mičel će susrete sa predsednikom Vučićem, premijerkom Brnabić i liderima opozicije imati sutra.

Visoki američki zvaničnik u Beograd stiže u okviru balkanske turneje, od 12. do 17. marta, tokom koje, osim Beograda, posećuje Prištinu, Skoplje, Atinu i Nikoziju.

U najavi Stejt departmenta se, takođe, navodi da će Mičel u susretima sa makedonskim zvaničnicima danas u Skoplju potvrditi podršku SAD evroatlantskim aspiracijama Makedonije, ponuditi podršku u aktuelnim pregovorima Makedonije sa Grčkom i pozvati makedonsku vladu da primeni reforme.

Pomoćnik državnog sekretara SAD će u četvrtak boraviti u Atini gde će sa visokim grčkim zvaničnicima razgovarati o produbljavanju američko-grčkih strateških veza i jačanju bilateralne saradnje, u oblastima odbrane, energetike, trgovine i investicija, navodi se u saopštenju.

Tokom posete Kipru, u petak, Mičel će razgovarati sa visokim kiparskim zvaničnicima, liderima kiparskih Grka i Turaka, kao i sa predstavnicima Ujedinjenih nacija, saopštio je Stejt department.

Reply
Share this

Srbija