Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN o radu Unmika da “projekat republika Kosova” očigledno propada.

“Događaji na Kosovu prete da uruše celi region”, rekao je ruski ambasador i optužio Prištinu za “sabotiranje” sprovođenja sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština (ZSO).

On je dodao da nije jasno ni kada će početi da funkcioniše Specijalni sud za zločine takozvane oslobodilačke vojske Kosova.

“Ovo su veoma ozbiljna pitanja i veliki broj aktera pokušava da ih gurne pod tepih”, rekao je Nebenzja.

On je naveo da je pokušaj formiranja “vojske Kosova” u direktnoj suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj su međunarodne snage jedina oružana snaga na Kosovu, preneli su beogradski mediji.

Pročitajte još:

Nebenzja je još jednom podsetio na regrutaciju kosovskih Albanaca u redove radikalnih islamista na Bliskom istoku, kao i na pokušaj Prištine da “politizuje” presude “Kumanovskoj grupi” u Makedoniji.

On je naveo da se Moskva ne slaže sa optimističkim predstavama koje je iznela predstavnica Prištine Vljora Čitaku, te naveo da dijalog između Beograda i Prištine “stagnira”.

Na sednici su SAD, Francuska i Velika Britanija još jednom zatražile promenu mandata i smanjenje budžeta za Unmik, navodeći da je ta misija ispunila zadatak, čemu su se žestoko suprotstavili Rusija i srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Kako su navele diplomate u sedištu UN, mandat misije UN na Kosovu nemoguće je promeniti bez saglasnosti Saveta bezbednosti, što je teško očekivati s obzirom na stav koji o tom pitanju imaju Moskva i Peking, a jednako je komplikovana i procedura smanjivanja budžeta ove misije.

Zamenik kineskog ambasadora pri UN Vu Haitao pozvao je strane uključene u proces rešavanja kosovske krize da se uzdrže od zapaljive retorike, navodeći da Rezolucija 1244 predstavlja odličan okvir za dijalog.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Mišel Sison rekla je da su nedavno održani lokalni izbori pokazatelj daljeg napretka Kosova, te da SAD podržavaju dijalog između Beograda i Prištine.

Sison je navela da je “vreme da se promeni misija UN na Kosovu”, da je potrebno da se period izveštavanja sa tri pomeri na šest meseci, kao i da je potrebno smanjiti broj službenika Unmika kao i budžet te misije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI