JS i Savez vojvođanskih Mađara glasaće za budžet, dok Nova stranka neće jer smatra da se on zasniva na neistinitim podacima, a rasprava o predlogu koj je obrazložio ministar Dušan Vujović, osim, budžetom, bavila se i nekim drugim temama.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je danas da će poslanici te stranke glasati za predloženi budžet za 2018. navodeći da je “najbolji od svih koji su izglasani u parlamentu u poslednjih 15 godina”, te pohvalio rad ministara i predsednika Aleksandra Vučića.

Za budžet je rekao da je razvojni, da ima socijalni karakter i da je dobar za građane.

Navodeći da idu bolji dani za Srbiju, Marković je naveo da je siguran da će realizacija budžeta u 2018. biti dobra, te istakao da je važno da postoji politička stabilnost, ekonomska sigurnost i dobra međunarodna sarandnja.

U budžetu su, kaže, stavke važne za razvoj, subvencije za investitore, poljoprivrednike, za infrastrukturu i nastavak izgradnje Koridora 10 i 11, ističući da bez dobre infrastrukture neće niko da dođe u Srbiji, te da je poslednjih godina sve više vozila u trazitu.

Marković: Sačuvati srpsku pamet

Istakao je da treba da sačuvamo “srpsku pamet” i da mora da se donese odluka da onaj ko dobro radi mora da se nagradi.

– Ne mogu plate da budu iste za one koji svaki dan rad i za parazite – rekao je Marković ministru finansija Dušanu Vujoviću i upitao ga kako to da članovi gradskog veća u lokalnim samoupravama imaju veće plate od ministara.

Marković je zaključio da je Vučić napravio pravi tim i stvorio uslove da država dobro funkcinše i da se puni budžet, te da Sbija nikad nije imala bolje međunarodne odnose nego sada.

A kad je reč o budžetu, kako kaže, izbačen je “luksuz” iz budžeta, što ranije nije bio slučaj, te pohvalio više ministara među kojima je, kaže, najbolji njegov koalicioni partner i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Pa šta ako peve, zar treba da plače

– Dačić je jedan od najboljih ministara spoljnih poslova. Neki mu se podsmevaju, kažu – peva. Šta da radi? Da kuka, da plače – pitao je Marković, te poručio: “I ja bih pevao, ali ne znam. Ne samo da je Dačić pevao, nego zahvaljujući njemu veliki broj država nije glasalo za ulazak Kosova u Unesko, a nekoliko država je povuklo svoje priznanje”.

I Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara najavili su danas da će podržati predloženi budžet za 2018. godinu ističući da fiskalne mere podstiču privredni razvoj.

U skupštinskoj raspravi, poslanica SVM Elvira Kovač je rekla da je izuzetno važno što su predložnim budžetom predviđeni kapitalni projekti i što se nastavljaju kapitalna ulaganja u Vojvodini.

Navela je da su u budžet uvršćeni radovi na pozorištu u Subotici, kao i ulaganja u izgradnju Ipsilon kraka na autoputu E-75.

Očekuje da će se poštovati načelno zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina prilikom zapošljavanja u javnim službama.

Navela je da je trenutno zastupljenost nacionalnih manjina u javnim službama loša, te da očekuje da će se ta slika drastično poboljšati u neko dogledno vreme.

Živković: Budžet zasnovan na neistinitim podacima

Predsednik Nove stranke Zoran Živković, međutim, kaže da se ceo budžet zasniva na neistinitim podacima, a da u Srbiju dolaze strani investitori zbog subvencija koja štete budžetu. Živković je naveo da se iznose “lažni podaci” i u vezi smanjenja javnog duga, smanjenja procenta nezaposlenih, javnog duga…

Kako je rekao “EU je stavila Srbiju na sivu listu poreskih rajeva” i to, kaže, govori o poštovanju prava i kakva nam je ekonomska situacija.

Dodao je da strani invetitori dolaze po subvencije i štete budžetu, a da se od građana traži kao najvažnija stvar fiskalni račun za “popijenu kafu ili kapućino”.

On je rekao i da je čuo, a sklon je tome, kaže, da veruje, da je upravljanje poreskom policijom preuzela BIA, a dodao i da je za povraćaj PDV “najvažniji kriterijum” – politička podobnost.

Uputio je zamerke na novac namenjen u budžetu za BIA i rekao da se nigde ne vidi specifikacija, odnosno za šta je novac namenjen i kako će se trošiti.

A kako to radi CIA

– Idite na sajt CIA – kazao je Živković i dodao da se tamo vidi na šta ta agencija troši novac.

Kritikovao je i povećanje izdataka za naoružanje i pitao na osnovu koje strategije i plana, a takođe je naveo i da bi trebalo da se prestane da se govori o Koridoru 11 jer on, kako je rekao – ne postoji.

Rekao je i da mu nije jasno zašto od 2003. godine nema završnog izveštaja. Živkoviću su replicirali poslanici Igor Bekčić i Vladimir Orlić ističući da je neistina da se na sajtu CIA vidi specifikacija trošenja sredsatva.

Bekčić je kazao da je nadležni skupštinski odbor doneo odluku 2012. godine o načinu kako će se predstavljati u budžetu novac za BIA, dok je Orlić pozvao sve da odu na sajt američke agencije CIA gde će moći da vide da ne postoje podaci o trošenju novca.

Rističević: Živković za “ozbiljnu instituciju”

Poslanik Marjan Rističević je rekao da Živković narušava dostojanstvo skupštine, ali i treba da ide u neku “ozbiljnu instituciju”.

Takođe je rekao da je Živković bio u Lengliju u SAD, i upitao da li je tada dogovorio prodaju DIV i DIN.

Poslanik JS Dragan Marković je na Živkovićevu tvrdnju da Jagodina mesečno dobija 20 miliona dinara iz budžeta i da se to vidi u Službenom glasniku, upitao gde to piše ali i ukazao da je u vreme kada je premijer bio Živković izvršen veliki broj privatizacija, tako i DIN-a i DIV-a.

Kako kaže Živković je tada rekao da će prestati da puši, ali da su “građani Srbije od muke počeli da puše zbog takvih odluka”. Živković je replicirao da nije bio u Lengliju i dodao da je “pozvao ministre i još neke da daju svoje mišljenje “na njegovo izlaganje”, uz poruku, “a onda ste ustali vi drage kolege”.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI