Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov smatra da je izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, da je BIH trrebalo dosad da prizna Kosovo, sporna sa stanovišta ustavnog poretka BIH, države zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Sa stanovišta ustavnog prava, Izetbegovićeva izjava nema apsolutno nikakvo dejstvo. Ona se ne može tretirati kao izjava kojom se krši ustavni poredak Srbije, ali se i te kako može smatrati spornom sa stanovišta ustavnog poretka BIH, zasnovane na Dejtinskom mirovnom sporazumu, odnosno Dejtinskom ustavu i načelima tog ustava – rekao je Petrov Tanjugu.

Izetbegović kao jedan od tri člana Predsedništva BIH dobro zna da bi odluka o priznaju Kosova morala da bude doneta konsenzusom sva tri člana Predsedništva, naglasio je profesor.

– Izuzetno bi mogla da bude doneta preglasavanjem, u kom slučaju bi gotovo sigurno član predsedništva iz Republike Srpske stavio veto i uputio tu izjavu Narodnoj skuštini RS koja po Dejtonskom ustavu u roku od 10 dana ili potvrđuje odluku ili je ne potvrđuje – rekao je Petrov.

Pročitajte još:

On je naglasio da član predsedništva, kolegijalnog šefa države u BIH, ne može davati tako formulisanu izjavu.

– To je politička izjava koju možemo posmatrati na dva načina – u svetlosti priprema za izbore u BIH koja je upućena bošnjačkom narodu, i kao očekivanu reakcija na sve ono što Srbija i RS rade u ovom periodu, a to je institucionalizovanje dozvoljene saradnje u okvru sporazuma o paralelnim odnosima i zajedničke sednice dveju vlada od pre nekoliko dana – naveo je profesor.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI