Talas osuda stigao je iz gotovo svi zemalja sveta nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa da Jerusalim prizna za glavni grad Izraela.

Visoki palestinski zvaničnici osudili su Trampovu odluku i rekli da će ona ojačati ekstremističke pozive na sveti rat.

– Ove procedure pomažu ekstremistima da pokrenu religijski rat koji se nikada ne bi završio, i na koji smo upozoravali – rekao je palestinski predsednik Mahmoud Abas.

Glavni pregovarač Palestine general Sarb Erekt, rekao je da je Tramp uništio svaku šansu za mirovne procese, kao i da je “večaras napravio najveću grešku u svom životu”.

Erdogan: Odluka SAD zanemaruje rezoluciju UN

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da odluka SAD da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonicu potpuno zanemaruje rezoluciju UN iz 1980. godine koja se odnosi na status tog grada.

Prema njegovm rečima, ta odluka će baciti region u “vatreni obruč”, prenosi Rojters.

Zbog te odluke SAD u Istanbulu će 13. decembra zasedati Organizacija islamske saradnje (OIC) kako bi usaglasile odgovor SAD na tu odluku.

Odluku je osudio i turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu, navodeći da će takva odluka poremetiti stabilnost, kao i da je u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima.

Pročitajte još

– Smatram da jedna zemlja ne može da kaže da radi to što želi i dovede nekoga pred svršen čin. To nije dovoljno, da bi Jerusalim postao glavni grad, nije dovoljno da to izjavi predsednik jedne zemlje, to je potpuno pogrešno i ta populistička politika ne može da reši ništa. Mi kao Turska ćemo učiniti prve korake, čak iduće nedelje – rekao je sinoć Čavušoglu novinarima nakon saštanka sa srpskim i bošnjačkim kolegama, Ivicom Dačićem i Igorom Crnadakom.

“EU: Moguće reperkusije na mir”

EU je izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu.

– Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države – navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

Nemačka ne podržava odluku Trampa

Nemačka ne podržava odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopštila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

– Nemačka Vlada ne podržava odluku Trampove administracije da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Nemačka Vlada nema takvu poziciju, jer bi status Jerusalima trebalo rešiti kroz soluciju dve države – rekla je u sredu Merkelova, prenosi Rojters.

Ranije je britanska premijerka Tereza Mej rekla da se ne slaže se Trampovom odlukom da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu.

– Ne slažemo se sa odlukom SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu – saopštio je portparol Mejove, prenosi AP.

Predstavnici međunarodne zajednici izrazili su u prvim reagovanjima posle odluke Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela, zabrinutost zbog moguće eskalacije tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu.

– Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca – rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava “unilateralnu” Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona.

– To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN – rekao je Makron novinarima u Alžiru.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI