Dok predsednik Kosova Hašim Tači napada međunarodnu zajednicu i sukobljava se sa stranim diplomatama, optužujući ih da ne ispunjavaju svoja obećanja, postavlja se pitanje – može li Srbija da to iskoristi i popravi svoju međunarodnu poziciju?

Nije poznato da je ikada jedan ambasador neke uticajne zapadne države napustio skup zbog neslaganja sa nekim kosovskim političarem.

To se, međutim, dogodilo pre nekoliko dana, kada je predsednik KiM Hašim Tači, prilikom predstavljanja izveštaja “Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo” na jednom skupu, optužio međunarodnu zajednicu da nije ispunila data obećanja – obezbedila im viznu liberalitzaciju, nova priznanja nezavisnosti KiM i ubrzan ulazak u međunarodne institucije.

– Formiranje Specijalnog suda je za ratne zločine OVK je kap pravde u moru nepravde. Do njegovog osnivanja je došlo pod pritiskom međunarodne zajednice, iako je borba OVK bila pravedna. Kosovo je održalo svoju reč, a međunarodna zajednica nije – rekao je oštro Tači.

Nakon što je kosovski predsednik izneo optužbe na račun međunarodne zajednice ambasador Velike Britanije u Prištini Rori O’ Konel napustio je skup.

Traže da se uključi Amerika

Kosovski političari, međutim, otišli su i korak dalje. Novom premijeru Ramušu Haradinaju ne odgovaraju pregovori Beograd-Priština koji se vode uz posredovanje EU. Haradinaj je izjavio da je nemoguće nastaviti te razgovore, ukoliko se u njih ne uključi SAD.

Da li Kosovo na ovaj način kvari svoju međunarodnu poziciju i može li Srbija takve okolnosti da iskoristi?

Profesor FPN: Kosovo kvari svoju poziciju

Stefan Surlić, profesor i doktorand na FPN, kaže za “Blic” da Kosovo kvari svoju poziciju, jer deluje kao destabilizujući faktor koji ne ispunjava preuzete obaveze, a zauzvrat očekuje blanko podršku i članstvo u međunarodnim institucijama.

– Trenutna situacija hladnijih odnosa Prištine sa međunarodnim partnerima odgovara Srbiji u zauzimanju bolje pregovaračke pozicije. Beograd je sa svoje strane ispunio sve važnije dogovore i pokrenuo unutrašnji dijalog – navodi Surlić.

On kaže da nezadovoljstvo međunarodnih predstavnika traje već duže vreme, a, kao što je to rekao i britanski ambasador, vlasti u Prištini su malo učinili na polju izgradnje institucija.

– Ovde je reč o političkom ponosu velikih sila koje su priznale nezavisnost Kosova. Deluje da ulažu u projekat koji ne pruža očekivane rezultate. Izjava Tačija da je formiranje Specijalnog suda bilo uslovljeno većim međunarodnim priznanjem Kosova govori da ne postoji spremnost za suočavanjem sa prošlošću i izgradnjom demokratskih institucija. U njegovom razumevanju reč je o običnoj trgovini, gde se druga strana nije ponela pošteno – zaključuje Surlić.

Janjić: Amerika neće odustati od svoje investicije

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose veruje da je Tači bio iskren kada je govorio o obećanjima koja im je davala EU. On međutim navodi da je očigledno da na Kosovu stvari ne idu onako kako se očekivali i da ne ispunjavaju uslove za viznu liberalizaciju.

– Videćemo kako će Vašington da se postavi, ali ne treba očekivati da će Amerika dići ruke od Kosova. Toliko su uložili u taj projekat, da ne mogu tek tako da izađu iz njega – smatra Janjić.

On ne veruje da će Srbija imati neku korist od zahlađenja odnosa Kosova i Zapada, ali, dodaje on, važno je da nema štetu.

– Kosovski političari videli su da je Srbija ostvarila pomak nakon što je Aleksandar Vučić bio aktivan u pritiscima na međunarodnu zajednicu. Misle da će i oni. To čine i iz unutrašnjih razloga, zbog predstojećih lokalnih izbora, ali i zbog kompeticije sa Srbijom. EU za sada na to nema odgovor – navodi Janjić.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI