Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj predstavlja veliko ohrabrenje za Srbe koji tamo žive, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, istakavši da je potrebno uspostaviti stalni dijalog i pravično i trajno rešiti otvorena pitanja.

On je naglasio da se preostali Srbi u Vrgin Mostu, koje će predsednik Srbije danas posetiti, kao i u ostalim povratničkim mestima suočavaju sa brojnim problemima, pre svega onim egzistencijalnim, i ukazao na potrebu da se obezbedi ulaz srpskog kapitala u Hrvatsku kako bi povratnici dobili šansu da se zaposle.

Linta je za TV Pink rekao da je potrebno trajno rešiti i problem upotrebe maternjeg jezika i pisma, jer se Zakon o jeziku i pismu, kada je reč o Srbima, i dalje ne poštuje.

Govoreći o ponovo pokrenutom pitanju ratne odštete, Linta je rekao da je to veoma važno pitanje, posebno iz ugla Srba koji su živeli i žive u Hrvatskoj, jer je u akcijama paravojne milicije Hrvatske minirano i devastirano preko 10.000 objekata u vlasništvu Srba.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI