KFOR jeste i treba da ostane glavni garant mira i stabilnosti na Kosovu, poručio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić.

On je dodao da je interes svih da Kosovo bude mesto u kome će svi građani biti bezbedni.

– Za to ćemo se zalagati i na tome radimo – rekao je on tokom današnjeg sastanka sa komandantom KFOR-a general-majorom Salvatoreom Kuoćijem.

Jevtić je naglasio da su poslednji incidenti koji su se dogodili u povratničkim sredinama, u kojima je za tri dana dvema povratničkim porodicama u Klini i Istoku zapaljenjo seno, naneta šteta koja nije samo materijalna već i koja unosi strah.

On je naveo i da su protesti u Đakovici zbog kojih raseljeni nisu mogli da posete svoj grad na najradosniji hrišćanski praznik Božić, zabrinjavajući, i da se mora obratiti više pažnje upravo na ova mesta kako bi povratničke sredine u kojima je bezbednost često krhka, u potpunosti i preventivno zaštitile.

Jevtić je i na sastanku sa komandantom KFOR-a izneo stav Srpske liste po pitanju formiranje vojske Kosova rekavši da Srpska lista neće glasati za ovaj predlog u Skupštini Kosova, kao i da je Srpska lista protiv inicijative oko ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine.

Govorivši o sudu i svemu onome što se dešava oko inicijative za njegovo ukidanje, Jevtić je istakao očekivanje da KFOR u potpunosti zajedno sa drugim institucijama na Kosovu u preventivnom smislu spreči svako moguće nasilje posebno u sredinama u kojima žive Srbi.

“Ovo je prvi susret potpredsednika Vlade Dalibora Jevtića sa general majorom Kuoćijem od kako je on stupio na dužnost komandanta KFOR-a”, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI