U drugom krugu izbora za predsednike opština na Kosovu i Metohiji, u opštinama Klokot i Parteš Pasjane danas su pobedili kandidati Srpske liste, pokazuju preliminarni podaci kosovske Centralne izborne komisije sa obrađenih 100 posto glasova.

U opštini Parteš Pasjane pobedio je kandidat Srpske liste Dragan Petković sa 61,8 posto dobijenih glasova, odnosno 1.316 glasova.

U opštini Klokot slavio je kandidat Srpske liste Božidar Dejanović, koji je osvojio 52,2 odsto, odnosno 699 glasova.

Pročitajte još:

U preostalih osam opština sa većinskim srpskim stanovništvom, kandidati Srpske liste pobedili su u prvom krugu lokalnih izbora, održanih 22. oktobra.

Biračka mesta zatvorena su u 19 sati. Prema podacima kosovske Centralne izborne komisije (CIK), na osnovu podataka sa oko 94,45 odsto biračkih mesta, izlaznost je bila 38,36 odsto.

Najveća izlaznost zabeležena je u Klokotu od 54,94 odsto, a u Partešu 50,60 procenata i Prištini 47,13, navodi se na sajtu CIK-a.

Za drugi krug glasanja bilo je otvoreno 614 biračkih centara, a pravo glasa imalo je 1.353.613 glasača.

Rakić: Pobeda Srpske liste je pobeda srpskog naroda na KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je večeras, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, ocenio da je pobeda Srpske liste pobeda srpskog naroda na KiM, ali i pobeda kojom se nastavlja mudra i državnička politika Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na KiM.

I nakon drugog kruga izbora, i pored namere pojedinaca iz Prištine da utiču na izbor gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom, srpski narod je izabrao da ih u naredne četiri godine vode kandidati Srpske liste, naveo je Rakić u saopštenju.

“Pobedom na parlamentarnim izborima juna meseca, pobeda svih kandidata Srpske liste u svih 10 opština sa srpskom većinom na lokalnim izborima zaokružiće jedinstveni politički korpus Srba na Kosovu i Metohiji i još jednom pokazati snagu i jedinstvo koje smo izgradili kroz delovanje Srpske liste”, istakao je Rakić.

Đurić: Potvrđeno poverenje srpskog naroda na KiM u Vučića

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je večeras Srpskoj listi na još jednom uspehu u ponovljenom drugom krugu izbora za gradonačelnike na Kosovu, kojim je potvrđeno da srpski narod na Kosovu i Metohiji ima duboko poverenje u Vladu Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

Kako se navodi u Đurićevom saopštenju, Srpska lista je potvrdila da je dominantna politička snaga u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a da su naši sunarodnici odgovorni i ujedinjeni u donošenju odluka od interesa za njihovu budućnost.

On je kazao da Srpska lista, posle osvajanja 10 poslaničkih mesta u skupštini privremenih institucija samouprave u Prištini, sada ima i 10 gradonačelnika, i najveći mogući legitimitet za donošenje političkih odluka, kao i da je od “posebnog značaja” pobeda u opštini Parteš-Pasjane, gde je nakon prvog kruga izbora, aktom pravnog i političkog nasilja, bila poništena pobeda kandidata Srpske liste za gradonačelnika.

Prema Đurićevim rečima, Srbi u Partešu su pokazali da su ih pokušaji Prištine da zanemari njihovu izbornu volju samo dodatno ujedinili, a danas su ujedinjeni iza Srpske liste bili i Srbi u Klokotu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI