Ispovest Holanđanina Hildebrant van Kejerena (37) iz Roterdama, zaljubljenika u vozove koji je došao u našu zemlju kako bi se provozao omiljenim prevoznim sredstvom na relaciji Beograd – Bar, a zatim doživeo prilično šokantno iskustvo, odjeknula je u javnosti, posebno na društvenim mrežama, te nas podsetila na neke, srećom veoma retke slučajeve, u kojima su strani turisti kući odlazili sa lošim utiscima.

Taksisti ojadili Egipćane

Početkom 2018. godine, dvojica državljana Egipta, koji su poslovno doputovali u prestonicu, želeli su da se taksijem odvezu od Slavije do Beton hale. Realna cena na ovoj relaciji po dnevnoj tarifi, ne bi trebalo da košta više od 450 dinara, međutim, oni su morali da plate čak 11.800 dinara!

– Kada nas je dovezao do Beton hale, taksista nam je tražio 11.800 dinara. Kako ga nismo dobro razumeli, izvadili smo da platimo 1.800, a on nas je ubeđivao da je vožnja koštala mnogo više. Pošto nije znao engleski, zaustavili smo prolaznika koji nam je potvrdio da na taksimetru piše 11.800. Na kraju smo ipak bili prinuđeni da damo celu sumu, a račun nismo tražili jer nismo znali da trebaju da nam ga daju – rekli su tada ogorčeni H. G i A. R.

Nema sumnje da Egipćani još uvek pamte ovu “luksuznu vožnju”, za čiju su cenu mogli da se voze čak 137 kilometara.

Prebili Francuze i Engleze

Državljani Francuske i Engleske doživeli su neprijatnost početkom 2018. godine, kada ih je na Dorćolu pretukla grupa mladića. Problem je nastao zbog prevelikog računa u kafiću, jer su, kako su tvrdili, želeli da im naplate više od onoga što su konzumirali. Stranci su platili ono što su potrošili, a zatim napustili lokal.

Međutim, na raskrsnici ih je sačekala grupa mladića, za koju se pretpostavlja da su poslati iz kafica u kom su bili i stranci. Došlo je do tuče, a policija i Hitna pomoć su brzo reagovali. Više ljudi je prebačeno u Urgentni centar, a stranci su zadobili lakše telesne povrede.

Nema sumnje da su državljani Francuske i Engleske iskusili noćni život u Beogradu i iz onog manje prijatnog ugla.

Kazahstanac ostao bez ranca Šta kad ostanete bez ranca u kom vam je sve što imate u životu? Upravo takva situacija, zadesila je Sergeja Bondarenka (24) iz Kazahstana, koji se obreo u Beogradu, obilazeći svet bez plana i novca.

On je situaciju koja mu se tada dogodila, opisao na svom Instagram profilu. Kako je objavio, njegov šator se nalazio u parku kod Ušća, bio je zatvoren, a unutra je bio ranac.

U kasnim večernjim satima prošetao je do obližnje benzinske pumpe, preko puta tržnog centra, kako bi napunio svoj telefon, a ubrzo po povratku zatekao je pokidan rajfešlus, dok ranca nije bilo.

On je tada istakao “da je to najcrnji dan njegovog putovanja i da je primoran da moli za pomoć”.

Ukrali bicikle Japancu i Holanđaninu

Službenik holandske ambasade Ivan Skirs, koji se spremao za dobrotvornu vožnju od Haga do Beograda, ostao je bez svog dvotočkaša, baš kada je trebalo da krene na put dug 2.040 kilometara, kako bi sakupio pomoć za Udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR. Neprijatna situacija zadesila ga je 2016. godine, a kradljivci su usred bela dana ukrali bicikl koji je bio privezan unutar stambene zgrade na Dorćolu.

Dvotočkaš je 2014. godine nestao i jednom Japancu kada se zatekao u Beogradu na putu oko sveta. Posle pređenih 20.000 kilometara, njemu je bicikl ukraden ispred TC “Ušće”. Tadašnji predsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić vratio je bicikl posle nekoliko dana, državljaninu Japana Rio Asadžiju. Pored bicikla Japanac je dobio i šljivovicu.

Inače Japanac Rio nije odustao od Beograda, već se u srpsku prestonicu vratio šest godina kasnije, i poneo sjajne utiske.

– Nije mi bilo prijatno kada su mi ukrali bicikl, ali naravno da nisam ljut. Zahvaljujući tom događaju upoznao sam mnoge dobre ljude koji su mi pomogli. Zato sam se i, između ostalog, vratio – da vidim njih, ali želeo sam i ponovo da osetim atmosferu u Beogradu – rekao je po povratku Rio.

Norvežanin ostao bez pasoša

Nakon što je, pre par godina, čekajući taksi ispred Aerodroma “Nikola Tesla” opušak cigarete bacio na pod, kao uostalom i većina oko njega, Norvežanin R. S. (42) doživeo je nešto što se retko kome u Srbiji dešava (sudeći po broju opušaka gde god da se u Srbiji okrenete) – njegov neprimeren postupak primetio je revnosni komunalni policajac. Epilog je bio naplata kazne i oduzimanje pasoša!

Norvežanin se za svoje nepristojno ponašanje istog časa izvinio, službenik je putnu ispravu ipak zadržao, što je protivno zakonu i njegovim ovlašćenjima, a strani državljanin podigao ju je naknadno u sedištu Komunalne policije u Beogradu, tek pošto je platio kaznu za načinjeni prekršaj.

Iako je reč o prestupu Komunalne policije, koja nema ovlašćenja za oduzimanje dokumenata, u ovom slučaju putne isprave, Norvežaninu je oduzet pasoš, koji je ubrzo dobio nazad, ali uz plaćanje kazne od 5.000 dinara.

On je sa svojom suprugom, koja je iz Srbije, došao u Beograd zbog svadbene proslave, a nema sumnje da mu je ovaj događaj ostavio i loš trag na celokupni boravak.

Mračno putovanje vozom

Poslednji među nezadovoljnim posetiocima Beograda bio je Holanđanin Hildebrant van Kejeren (37) iz Roterdama. On je zaljubljenik u vozove i autor poznatog holandskog bloga o putovanju vozom, te je rešio da se provoza svojim omiljenim prevoznim sredstvom na relaciji Beograd – Bar.

Prvi problem sa kojim se susreo bila je kupovina karte, zatim ga je sačekao mračan i hladan kupe, kao i neljubazno osoblje u vozu. Ono što je takođe istakao je jeftina karta, ali i “da bi bio spreman da plati veću sumu za bolje uslove vožnje”.

Holanđanin je imao problema i u povratku u našu prestonicu. Naime, voz koji je trebalo da krene nazad u subotu, nije pošao po redu vožnje, jer kako je istakao “nešto nije bilo u redu”, pa je put odložen za nedelju ujutru.

Stanovnicima naše zemlje ova situacija verovatno nije iznenađujuća, s obzirom da znamo u kakvom je stanju železnica u Srbiji, ali za putnike turiste, ovo nije ni malo prijatno iskustvo.

Reply
Share this

Blic online