Predsednica Skupštine Srbija Maja Gojković i predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđijang potpisali su danas Memorandum o razumevanju između dva parlamenta, poručujući da su odnosi Srbije i Kine na istorijski visokom nivou i da su dve zemlje spremne da i dalje učvršćuju saradnju.

Džang je, nakon potpisivanja Memoranduma, istakao da su Srbija i Kina prijatelji u svim uslovima i važni partneri.

– Naši bilateralni odnosi su izdržali iskušenja vremena i promena situacije na međunarodnoj sceni, dobro se razvijaju i zrače novu vitalnost iz strare tradicije – rekao je Džang.

On je podsetio da je prošlog juna kineski predsednik Si Điping posetio Srbiju, i da su tada lideri dve zemlje odlučili da bilateralnme odnose podignu na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, čime su otvorili novo, istorijsko poglavlje saradnje Srbije i Kine.

Džang je poručio da je prijateljstvo i bratstvo između Kine i Srbije nepokolebljivo, te da predstavlja konsenzus lidera i svih društvenih krugova dve zemlje, što Kina, kaže, mnogo ceni i vrednuje.

– Pridajemo veliki značaj razvoju odnosa saradnje i prijateljstva sa Srbijom i spremni smo da dalje učvršćujemo međusobno političko povernje i produbljujemo saradnju za dobrobit naroda obe zemlje. Da ostvarujemo zajednički prosperitet i dajemo doprinos za ubrzan razvoij odnosa i novu stranicu saradnje Srbije i Kine, ali i Kine i zemalja centralne i istočne Evrope – rekao je Džang.

Navodeći da je ovo njegova prav poseta Srbiji, Džang je rekao da je Kongres spreman da ulaže dodatne napore, sa Skupštinom Srbije, u implenmentaciju važnih diogovora lidera dve zemlje.

– Da grabimo istorijsku šansu izgradnje “Pojasa i puta” i da intenziviramo prijateljsku razmenu i saradnju i stvaramo još čvršću sudbinsku zajednicu Srbije i Kine – rekao je Džang i dodao da je saradnja zakonodavnih organa važan deo međunarodnih odnosa.

– Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, saradnja zakonodavnih organa je ušla u novu fazu – rekao je Džang.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da su odnosi dve zemlje veoma dobri i da se u poslednjih nekoliko godina nalaze na istorijsko visokom niovu.

Gojković je istakla da je izjava predsednika dve države o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva od izuztenog značaja za Srbiju i Kinu, te dodala da je sa Džangom razgovarala o mogućnostima unapređenja saradnje dva parlamenta i ciljevima koja ta saradnja treba da ostvari.

Memorandum o razumevanju, podvukla je Gojković, je još jedan korak i potvrda čeličnog prijateljstva Srbije i Kine, koje je uspostavljeno zahvaljujući politici i rukovodstvima dve države.

Pročitajte još:

Predsednica parlamenta je poručila da će Srbija nastaviti sa podrškom politici jedne Kine, kao što Kina pruža podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Gojković je posebno podsetila na značaj sporazuma o ukidanju viza između Srbije i Kine, koji je, kako je rekla, unapredio saradnju u oblasti turima i koji otvara potencijale za bolju i veću saradnju na ekonomskom polju.

– U tom smislu, očekujemo uspostavljanje direktne avio-linije između Beograda i Pekinga ili nekog drugog grada u Kini – rekla je Gojković.

U razgovoru sa kineskim kolegom posebna pažnja je posvećna i saradnji u oblasti kulure, jer je za obe zemlje značajno otvaranje kulturnih centara u Beogradu, odnosno Pekingu, istakla je Gojković i dodala da je veliki potencijal u saradnji u oblasti filmske industrije.

Ona je zahvalila kineskog kolegi što je prihvatio njen poziv da dođe u zvaničnu posetu Srbiji, navodeći da će se Džang sutra na posebnoj sednici obratiti poslanicima, što će, kaže, biti njegovo prvo obraćanje u nekoj stranoj državi.

Ona je, takođe, zahvalila na donaciji računarske i tehničke opreme Skupštini Srbije, koja će, kazala je, unaprediti i modernizovati rad parlamenta.

Gojković je kineskom kolegi poklonila sliku naivne umetnosti iz Kovačice, kao značajnog dela kulturne baštine Srbije, slikarke Zuzane Vereski.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI