U slučaju da odustane od lika Belog Preletačevića, Luka Maksimović smatra da bi ostao prepoznatljiv biračima pod svojim pravim imenom zbog rep muzike.

Biračkom telu na poslednjim lokalnim i predsedničkim izborima predstavio se Ljubiša Preletačević Beli. Fiktivna figura, oličenje osobina svih političara aktivnih u poslednje tri decenije, mogla bi da nestane. O tome će odlučiti Mladenovčanin Luka Maksimović, koji ga tumači, razočaran u shvatanje satire u Srbiji.

U slučaju da se odluči za nastup pod svojim pravim imenom, on ne brine da li će ostati prepoznatljiv biračima, jer smatra da je dovoljno poznat kao muzičar.

– Moj rep, inače simbol slobode, prepoznatljiva je stvar, tako da… – kratak je Maksimović, napominjući da se radi o „samo jednoj soluciji ako se uopšte izađe na izbore“, a o tome zašto bi se menjala čitava koncepcija njegovog učešća u politici ne želi da daje odgovor.

Pročitajte još

Beli se prvi put pojavio pred lokalne izbore u aprilu 2016. godine i odmah napravio pravu pometnju. U Mladenovcu je tada sa svojom izbornom listom osvojio 21,1 odsto glasova i zauzeo drugu poziciju, a oko godinu dana kasnije sa predsedničkih izbora izašao je kao treći, posle Aleksandra Vučića i Saše Jankovića, sa skoro 10 odsto. U kampanji za predsednika potrošio je 2,5 miliona dinara i stotine miliona manje od konkurenata.

Maksimović objašnjava da bi satira i dalje postojala kroz nastupe, jer je ona i stvorila rezultate. Ipak, uvideo je da je potreban ozbiljniji pristup jer, kako kaže, “moramo da pronađemo drugačiji način da pokaže ljudima u kakvim smo problemima”. Ali, to i dalje nije ozvaničeno, već je i dalje na samom Maksimoviću da odluči.

– Definitivni pokazatelj da bi trebalo da ostanem u politici jesu svakodnevna događanja – smatra Maksimović.

Na kritike da mu je ponestalo ideja i prognoze analitičara da bi bilo teško da pređe cenzus odgovara da ga ne zanimaju.

– Samo neka rade ljudi svoj posao – reakcija je Maksimovića.

Koja je temeljna ideja ili politički stav za koji se zalaže, kao i kako bi reagovao na spajanje kritike dosad podeljene na performans Belog i ličnost Maksimovića, izričit je da o tome ne može i ne želi u ovom trenutku da razgovara.

– Moj stav da nema nikakvih političkih saveza se ne menja. Nikada, ni sa kim – ostaje pri ranijem stavu Makismović.

(M. Rodić)

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI