Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je danas da je dobro što je Srpska pravoslavna crkva dobila makar papir koji potvrđuje da joj pripada zemljište oko hrama Hrista Spasa u Prištini, ali je istakao da bi SPC trebalo omogućiti pristup njenim svetinjama na KiM.

Đurić je to rekao gostujući na televiziji Pink, u komentaru na odluku kosovskog Apelacionog suda da zemljište oko nezavršenog hrama Hrista Spasa u Prištini pripada SPC, što je ocenio kao “pobedu za pravdu”.

– Dobro je da Srpska pravoslavna crkva dobije makar papir, pošto već više od jedne decenije nema pristupa, a pravi uspeh i pravi znak normalnog odnosa prema SPC bio bi da joj se omogući da ima pristup (svetinjama) – istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Đurić je podsetio da je crkva u Prištini bila predmet skrnavljenja i napada, te da još predstavnicima SPC nije omogućeno ni da je obilaze, a kamoli da nastave radove.

On je ukazao da je Vlada Srbije u prethodne tri godine obnovila 36 hramova – crkava i manastira – na KiM, od kojih prošle godine 11, navodeći da se trenutno radi restauracija fresaka u manastiru Gračanica, da su u manastiru Banjska konak, kao i u Dragancu, potpuno obnovljen…

– Trudimo se da naše verske objekte, svetinje stare vekovima, sačuvamo i zaštitimo i time pokažemo da kao članica Uneska brinemo i vodimo računa o našoj baštini – za razliku od onih koji se trude na svaki način našim ljudima bude što teže – i da imamo dobar pristup našim svetinjama – istakao je Đurić.

Pročitajte još:

On se osvrnuo i na drugi Okrugli sto koji je danas održan u Palati Srbija u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM, ocenivši da je taj skup doneo novi kvalitet u diskusiju o Kosovu.

– Preko 50 naučnih radova – doktora nauka, profesora, naučnih savetnika – i 22 akreditovana naučna instituta odazvali su se pozivu predsednika Aleksandra Vučića, predstavili su svoje radove i stavove – rekao je Đurić.

Kako je konstatovao, na Okruglom stolu mogli su se čuti mnogi različiti, pa i oprečni stavovi, ali je naglasio da sve to ojačava naš kapacitet da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, a takođe je ukazao da su se na skupu čule i neke nove ideje.

– Kao i nakon prethodnog Okruglog stola i od predsednika Vučića sam čuo da je i on čuo neke čak nove ideje po pitanju KiM od učesnika Okruglog stola, profesora pravnog fakulteta – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, dobro je da je došlo do mobilizacije srpske akademske, naučne i intelektualne javnosti za bavljenje pitanjem KiM jer je, kaže, jako važno da sve naše umne resurse iskoristimo.

– Mi ćemo se kao radna grupa truditi da sve to što dobijemo od naših najumnijih glava saberemo, sistematizujemo, analitički pirpremimo i učinimo raspoloživim celokupnom državnom rukovodstvu i javnosti Srbije – rekao je Đurić.

On je napomenuo da je već pokrenut sajt www.unutrasnjidijalog.gov.rs na kome se najavljuju i predstavljaju rezultati rada radnih grupa.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI