Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da BiH neće priznati nezavisnost Kosova, jer Srpska na to nikad neće pristati.

Dodaje da bi bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović nakon jučerašnje izjave trebalo da postane persona non grata u Srbiji.

– Ovo je ozbiljan udarac Srbiji kao državi i politici Srbije, bez obzira da li je vlast ili opozicija. Bakir je rekao da ne pirznaje ništa što je Srbija i neki odnos prema takvim izvajama mora postojati. Ako bih se ja pitao, ne želim da napravim nikome nijedan problem, ali Bakir najmanje posle ovoga treba da bude persona non grata u Srbiji – rekao je Dodik za TV Prva.

Uzvratiti istom merom

Ističe da je to njegovo mišljenje i da ne želi ništa da sugeriše Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Vučić ima autentičnu politiku, a što se mene tiče, mislim da je krajnje vreme da se uzvrati tom merom. Ovo je u kontinuitetu; Srbija stalno šalje poruke da želi da poboljša odnos, Vučić stalno govori da su odnosi Srba i Bošnjaka ključni za normalizaciju stanja u regionu, a onda dođe Bakir, pa kamenuje Vučića, tuži ga međunarodnom sudu bez osnova, a sada bi da menja karte – kaže Dodik.

Nema priznanja Kosova

Ponavlja da BiH neće prznati Kosovo, jer za to nema konsenzusa u skladu sa propisima i Ustavom te zemlje, koji mora postojati da bi se preduzela neka međunarodna politička mera.

Pročitajte još:

– To zavisi od Srpske i gotovo da nema političara, opozicije ili vlasti, Srbina iz RS da to prihvati. To je Izetbegovićeva priča i mi znamo da bi on to priznao davno, još ranije, a nije, zato što on nije BiH. BiH je nešto specifično, potpuno neuspešno i propalo, a Bakir već drugi put na temi Srbije oštro ruši Dejtinski sporazum i Ustav – rekao je Dodik.

Ocenjuje da se Izetbegović sa mržnjom odnosi prema Srbiji, da bi svaki političar morao da vodi računa o dobrim odnosa, te da je Srbija ulagala ozbiljne napore da se odnosi između Srbije i BiH poboljšaju.

Nedoslednost

Dodik je naveo i da se u jučerašnjoj izjavi vidi da je Izetbegović nedosledan.

– On bi priznao Kosovo, radio nešto u Sandžaku, a onda bi napao RS i iz istih razloga iz kojih je Kosovo na nezakonit način sebe proglasilo nekom kvazidržavom. To je jedna nedoslednost; ako priznate Kosovo onda morate i RS – rekao je Dodik.

Upitan zbog čega je Izetbegović dao takvu izjavu u trenutku kada se razgovara o razgraničenju, Dodik odgovara da je “verovatno Bakir to uradio da bi usložio odnose”.

– Ne znam šta će uraditi Srbija, ali ne znam kakav čovek morate da budete da bi u liku Bakira Izetbegovića sutra došli u zvaničnu posetu Beogradu. Neverovatno. Šta tamo da govori – rekao je Dodik.

On je ponovio da Srpska voli Srbiju i da ne može da odlučuje o tome šta Srbija treba da uradi, ali ono što Srbija radi do sada za Srpsku je prihvatljivo.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI