Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je danas u Beču, američkom kolegi Reksu Tilersonu kazao da je neophodno da se naprave određeni strateški dogovori i da je u tom smislu Srbija spremna da otvoreno razgovara sa novom američkom administracijom.

– Te promene u američkoj politici mogu da naprave samo predsednik, potpredsednik i ministar spoljnih poslova. Oni, koji su iz starog establišmenta, nisu ni sposobni za tako nešto jer brane svoju politiku iz 90-ih godina – kazao je Dačić Tanjugu posle susreta sa Tilersonom na marginama Saveta ministara OEBS.

Dačić je naveo da je imao dovoljno vremena pred početak današnjeg ministarskog saveta, da u VIP salonu, u kojem su bili okupljeni ministri, razgovara sa Tilersonom i definiše još jednom našu poziciju, a to je želja da Srbija i SAD pronađu neke zajedničke interese. Šef srpske diplomatije je ocenio da je neophodno imati češću komunikaciju, kao i da je potrebno videti kako možemo da imamo jednu dobitnu kombinaciju u kojoj bi se našli zajednički interesi kako bi trajno bili rešeni neki problemi koji postoje u regionu, kao što je Kosovo i Metohija.

Dačić je podsetio da je Srbija 100 godina posle našeg strateškog partnerstva i zajedništva iz Prvog svetskog rata sa SAD, došla u sitaciju da je ratovala sa Amerikom.

– Razgovor sa Tilersonom je bio otvoranje vrata da se početkom iduće godine napravi jedan bilateralni sastanak sa njim – ukazao je on.

Ministarski savet OEBS-a, kako je naveo, iskoristio je i za kontakte sa drugim predstavnicima zemalja koje su za nas bitne, kao što je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ukrajinski kolega Pavlo Klimkin, te i minsitar za Evropu Velike Britanije Alen Danken, ali i da se upozna sa novim švajcarskim kolegom.

Sa Lavrovim, kako je preneo, razgovarao je o nekim detaljima njegove posete Srbiji.

– Doći će 24. februara na jubilej godišnjice diplomatskih odnosa Rusije i Srbije – najavio je Dačić.

– Ministar za Evropu Velike Britanije je želeo da nam prenese da njegova zemlja za kraj jula sprema Samit EU i Zapadnog Balkana, koja će biti u Londonu. Pozvao je da, ako imamo neke posebne zahteve, to iznesemo – rekao je Dačić, dodajući da će Danken početkom iduće godine posetiti Srbiju.

Američki državni sekretar poručio vladama na Balkanu: UBRZAJTE REFORME

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da je upkos izvesnom napretku u nekim delovima Balkana nestabilnost i dalje prisutna.

– Vlade treba da ubrzaju ekonomske i političke reforme, uključujći jačanje institucija, borbu protiv korupcije i vladavinu prava – rekao je Tilerson na 24. Saveta ministara OEBS u Beču.

To su ključni koraci, istakao je on.

Takođe je pomenuo i značaj dogovora o reformama u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izbore 2018. godine.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI