Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas ministru spoljnih poslova SR Nemačke Zigmaru Gabrijelu na podršci koju Nemačka pruža Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Brnabić je istakla da je posvećenost Nemačke stabilizaciji prilika i integracionim procesima na Zapadnom Balkanu, kao i jasnoj evropskoj perspektivi regiona, potvrđena upravo kroz podršku koju pruža Srbiji i kroz inicijative poput Berlinskog procesa.

Predsednica Vlade naglasila je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije, koja ulaže veliki napor da u regionu Zapadnog Balkana bude prepoznata kao pouzdan, odgovoran i dosledan partner.

Ministar Gabrijel pozdravio je odluku država članica Evropske unije o usvajanju Strategije proširenja za Zapadni Balkan.

On je naglasio da je nužno da se nastavi proces ekonomskih reformi koje srpska vlada već uspešno sprovodi i istakao važnost daljeg jačanja vladavine prava.

Premijerka Brnabić istakla je da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i izrazila očekivanje da će prištinska strana u budućem periodu konstruktivno pristupiti implementaciji Briselskog sporazuma u svim dogovorenim segmentima.

Na sastanku je zaključeno da su ekonomski odnosi dve države veoma dobri, sa velikim potencijalom za dalje unapređenje.

Ministar Gabrijel izrazio je očekivanje da će premijerka Brnabić u skorijem periodu posetiti Nemačku, što bi bilo od izuzetnog značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dve države, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI