Prag — eki predsednik Milo Zeman nije uspeo da osvoji vie od 50 odsto glasova u prvom krugu predsednikih izbora.

Za dve nedelje e odmeriti snage sa Jirijem Drahoom, bivim predsednikom eke akademije nauka.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih birakih mesta pokazuju da je Zeman osvojio 40 odsto glasova, a Draho 26 odsto, prenosi AP.

Na treem dalekom mestu je bivi diplomata Pavel Fier sa 10 odsto glasova.

Ukoliko neki kandidat ne osvoji vie do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najvie glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januara, navodi Rojters.

Ankete uoi izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male anse da u prvom krugu premai 50 odsto glasova, kao i da e se u drugom krugu suoiti sa moguim snanim protivnikom.

Njegov najozbiljniji protivnik je Draho (68), bivi ef eke akademije nauka koji se zalae za veu i dublju integraciju u Evropsku uniju “prve brzine”.

Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po otroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujui ih sa bezbednosnim pretnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptiki stav veine eha i javno neprihvatanje migranata i izbeglica.

On je, kako se navodi, za vreme svog predsednikog mandata, jaao odnose sa istonim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Kako je agencija ranije izvestila, eki premijer Andrej Babi podrae aktuelnog predsednika na predsednikim izborima.

Prema njegovim reima, Zeman je “ovek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskae u Briselu”.

Iako je funkcija predsednika vie ceremonijalna, ef drave ima vanu ulogu na to ko e formirati vladu, a kako se navodi, podrka Babia Zemanu bila je oekivana jer je i Zeman podrao njega da formira vladu.

Reply
Share this