Beograd — Najnoviji u nizu teroristikih napada izveden je na nain koji je uzeo maha prole godine sa Nicom i Berlinom, a koji je utvren u Britaniji vozilom.

Mukarac star 48 godina automobilom je uleteo u masu ispred damije u Londonu, isto kao i Halid Masud u martu kod Vestminstera i isto kao trojica mukaraca poetkom juna na Londonskom mostu.

Proitajte jo:

Meutim, ono u emu se ovi napadi razlikuju jeste meta – ovog puta su to bili iskljuivo muslimani – kao i sama reakcija britanskih zvaninika nakon napada.

Gotovo deset sati je prolo dok policija napad nije okarakteristala kao teroristiki.

Inae, definicija terorizma kae da on nema nikakve veze sa verom: “Terorizam je upotreba nasilja i pretnji u cilju zastraivanja, naroito u politike svrhe”.

Predrag Petrovi iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku za B92.net istie da ne postoji razlika u poslednjem napadu sa njegovim prethodnicima.

“Moda je britanska policija bila neto opreznija oko toga da li je re o teroristikom napadu ako nisu imali neki konkretan podatak. Moglo je da se desi i da su ljudi izlazili iz objekta da je neko naleteo na njih kolima”, navodi Petrovi.

Kako kae, pokazalo se da je lako izvriti teroristiki napad automobilom.

“Takve napade je teko spreiti, ne moete da predvidite da li neko iznajmljuje ili kupuje kombi u sumnjive svrhe”, kae Petrovi.

On istie da su slube bezbednosti u Americi i Evropi spreile itav niz napada takozvanih “usamljenih vukova” koji su deo ire mree terorista.

“Nisu znali kako da prikriveno organizuju te napade, otkrivali su ih prilikom izvrenja, kupovine naoruanja, supstanci za eksploziv… Sada je svima postalo jasno, niko vie to ne koristi, prva opcija je vozilo. Krenulo je sa kamionima, pa su slube verovatno pojaale kontrolu za iznajmljivanjem i sada se prelo na manja vozila”, istie Petrovi.

Graani koji su u noi izmeu nedelje i ponedeljka bili na mestu napada uhvatili su osumnjienog i zadrali ga do dolaska policije.

“Iako pogoeni napadom bili su dosta pribrani. Uhapsili su ga i spreili besnu masu da ga linuje, to je jako dobro”, kae Petrovi.

Osim toga, on navodi da je “bilo za oekivati da e neto ovakvo da se desi”:

“Pre mesec-dva na drutvenim mreama jedan desniar je noem pretio muslimanima da e da im see vratove… Imamo napade inspirisane ideologijom Islamske drave, a potom islamofobne”.

Dakle, moe se oekivati jo napada?

“Da, da, i sa jedne i sa druge strane to predviaju”, dodaje on.

A do kada?

“Teko je to zaista predvideti, izvesno je da treba pribrano reagovati, smirivati situaciju i slati poruke koje ne izazivaju nasilje”, zakljuuje Petrovi za B92.net.

Pored tri londonska napada, Britanija je ove godine videla i Manester 22. maja kada je bomba samoubica usmrtio 22 osobe na koncertu amerike pop pevaice Arijane Grande.

Evropa se tokom proteklih nekoliko godina suoila sa vie teroristikih napada, poevi od napada na arli Ebdo u januaru 2015. godine. Potom se u novembru iste godine dogodio napad na Bataklan, takoe u Parizu. U martu 2016. teroristiki napad dogodio se u Briselu, u julu u Nici, a za katoliki Boi te godine u Berlinu. Tokom novogodinje noi teroristiki napad dogodio se u Istanbulu.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI