Beograd — Ministar rada Aleksandar Vulin sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske manjine i optine ukarica prekreio je grafite koji pozivaju na nasilje protiv Roma.

Re je o natpisima “Smrt ciganima”, “Srbija Srbima”, “Nije za cigane”, kukastom krstu i simbolima “SS divizije”

“Ne mogu da razumem, pogotovo ako je ovo pisao Srbin, da napie neto protiv romskog naroda sa kojim smo delili dobro i zlo vekovima, koji su bili sa nama uvek i u tekim i u manje tekim vremenima, koji i danas dele sa nama istu zemlju, koji vole ovu zemlju”, naveo je Vulin.

“Ne mogu da razumem da neko prebije romskog deaka zato to je nosio srpsku zastavu. Ne mogu da razumem da se to outi… Kao to ne mogu da razumem da, ako je Srbin ovo pisao, da na sramotu srpskog naroda stavi kukasti krst, znak SS divizija”, dodao je on.

Kako se navodi u saoptenju, Vulin je rekao da je sasvim mogue da je ba u porodici osobe koja je napisala taj grafit neko streljan od pripadnika SS divizija ili da je umro zbog ideologije kukastog krsta.

“Ne moe Srbin da stavi nacistiki simbol u Beogradu, ne moe Srbin da iri nacistiku ideologiju koja je ubijala njegov narod”, rekao je Vulin i dodao da e se Vlada Srbije uvek boriti protiv svih koji ire mrnju.

Osim Vulina, kreenju grafita prisustvovali su i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlovi i predsednik optine ukarica Sran Kolari.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI