Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vui razgovarao je danas sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara Dagfinom Hejbrotenom.

Vui i Hejbroten su razgovarali o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogunosti da taj nain povezivanja poslui kao primer Zapadnom Balkanu.

Kako se navodi u saoptenju, Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, kao male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajednitva i da su, iako ne uvek lako, nale naina da stvore odredjeni nivo integracije i prekogranine mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj.

On je ponudio da to iskustvo bude podeljeno sa Zapadnim Balkanom, naglasivi da je, osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog poverenja meu narodima.

Vui je rekao da Srbija podrava sve to moe da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku, podsetivi da se zalae za jae povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

On je, takoe, izrazio zahvalnost dravama lanicama Nordijskog saveta za podrku evropskom putu Srbije.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI