Beograd — Predsednik Aleksandar Vui razgovarae u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Osim toga, Vui e se obratiti i ambasadorima zemalja lanica na sastanku Severnoatlantskog saveta.

Prema najavi iz kabineta predsednika Srbije, pre razgovora u NATO Vui e se sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Stoltenberg i Vui e se obratiti medijima oko 17.00, najavljeno je na sajtu NATO.

Uoi posete Briselu Vui se u ponedeljak u Beogradu sastao sa efom Vojne kancelarije NATO za vezu, brigadnim generalom ezareom Marinelijim kome je, kako je saopteno, ponovio da je Srbija vojno neutralna i da e saraivati sa razliitim savezima i dravama, ali da nee ulaziti ni u kakve vojne saveze.

U razgovoru je izraeno i oekivanje da e predstojea poseta srpskog predsednika seditu NATO “potvrditi napredak u politikom dijalogu i praktinoj saradnji Srbije i NATO”, saopteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Vui se novembra 2016, tada u svojstvu premijera, sastao sa Stoltenbergom u Briselu, a teme razgovora bile su saradnja Srbije i NATO u okviru Partnerstva za mir i ukidanje nadzora u “donjem sloju vazdunog prostora iznad Kosova”.

Srbija se prikljuila programu Partnerstvo za mir i Savetu za evroatlantsko partnerstvo 2006, a 2015. je potpisala i Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) sa NATO.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI