London — Delovi Engleske nalaze se na rubu epidemije gripa, u apotekama ponestaje vakcina, a zbog za Veliku Britaniju neuobiajeno jake zime otkazano je 55.000 operacija

Bolnica u francuskom Kaleu sa druge strane Lamana nudi britanskim pacijentima usluge pod istim uslovima koje imaju u domovini, pa zdravstveni zvaninici u junom Kentu savetuju ljudima da odu tamo trajektom ili vozom “Jurostar”, piu britanski mediji.

“Dejli telegraf” navodi da je u apotekama sve manje vakcina protiv gripa dok rastu strahovanja da e krenuti epidemija ukoliko virus nastavi da se iri sadanim tempom.

Navodi se da je nakon izvetaja o nedostatku vakcina u Kumbriji, list kontaktirao apoteke u etiri druga regiona Engleske i nijedna od apoteka nije imala vakcine, a nove koliine oekivane su u toku jueranjeg dana.

Ovaj dnevnik navodi da su u delovima junog Londona za malu decu koja jo uvek nisu vakcinisana uspostavljene improvizovane klinike u vatrogasnim stanicama.

“Tajms” pie da je bolnica u Kaleu pozvala britanske pacijente kojima su operacije otkazane zbog prenatrpanosti bolnica usled jake zime, poruivi da u tom francuskom gradu ima dovoljno bolnikih mesta iako se grip proirio u Francuskoj vie nego u Britaniji. Navodi se da prema sporazumu iz 2015. rutinske operacije engleskim pacijentima iz Kenta u Kaleu plaa britanska Nacionalna zdravstvena sluba (NHS).

“Dejli mejl” navodi da se hiljade pacijenata podstie da trajektom ili “Jurostarom” odu u Kale i podsea da se prole nedelje britanska premijerka Tereza Mej izvinila javnosti zbog kontroverzne odluke NHS o otkazivanju 55.000 operacija koje nisu hitne.

Reply
Share this