Njujork — Evropska politika pruanja pomoi libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraanju u pritvor je “nehumana”, ocenile su Ujedinjene nacije.

Italija i EU postigle su u avgustu dogovor prema kojem e one obuavati libijsku obalsku strau da presree brodove i vraa migrante u Libiju, podsea BBC. ef UN za ljudska prava optuio je evropske zemlje da ignoriu upozorenja o dogovoru koji su postigle sa Libijom.

Prema navodima libijskih zvaninika, dogovor je uticao da doe do naglog porasta broja pritvorenih migranata – na skoro 20.000.

Posmatrai UN, koji su posetili te objekte, tvrde da su videli “hiljade premravih i istraumiranih mukaraca, nagomilanih ena i dece “.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein kae da su migranti zatvoreni u hangarima i da nemaju pristup najosnovnijim potrebama.

Prema njegovim reima, situacija se brzo pogorava, a libijski sistem za zadravanje u pritvoru je toliko lo da ga je nemogue popraviti.

“Ono to je ve bila teka situacija, sada je postala katastrofalna”, napomenuo je on i pozvao meunarodnu zajednicu da prestane da zatvara oi pred ovim problemom.

Odeljenje za borbu protiv ilegalne migracije Libije saoptio je da se skoro 20.000 ljudi trenutno nalazi u njihovim objektima, to je drastian porast u odnosu na 7.000 njih koliko je bilo u septembru.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI