Beograd — Skuptina Srbije nastavila je danas sednicu na ijem dnevnom redu je predlog dravnog budeta za 2018. godinu i jo 30 zakona.

Poslanici poetak rada koriste da postave pitanja to im je omogueno Poslovnikom o radu parlamenta utorkom i etvrtkom.

Sednica je poela jue, a dnevni red je utvrdjen posle gotovo devet sati zasedanja.

Vladajua veina odbila je da uvrsti u dnevni red zakone i incijative koje je predloila opozicija. Opozicija je jue uputila zajedniki protest zbog naina zakazivanja sednice i objedinjavanja rasprave o svih 30 zakona i predloenom zakonu o budetu za narednu godinu.

Predloge budeta i seta finansijskih zakona poslanicima je obrazloio ministar finansija Duan Vujovi kojeg su poslanici opozicije ometali u izlaganju, pa je sednica na kratko bila prekinuta.

On je rekao da je predloeni budet razvojni jer je vie novca opredeljeno za kapitalne izdatke, a da e i pored poveanja plata i penzija deficit dravne kase biti rekordno nizak, odnosno 28,4 milijarde dinara, to je 0,6 odsto procenjenog bruto domaeg proizvoda.

Budet za 2018. godinu, iji su prihodi 1,178 milijardi, a rashodi 1.207 milijardi dinara, planiran je na osnovu procene da e rast BDP-a biti 3,5 odsto a inflacija 2,7 odsto.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI