Teheran — Iran je saoptio da nee prihvatiti nikakve izmene nuklearnog sporazuma sa svetskim silama iz 2015. i da e odgovoriti na sankcije SAD, javljaju agencije.

Ameriki predsednik Donald Tramp obeao da e se povui iz nuklearnog sporazuma ako evropski saveznici ne isprave njegove “strane propuste”.

Sporazum koji je Iran potpisao 2015. sa Kinom, Rusijom, SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemakom i Evropskom unijom podrazumeva ograniavanje nuklearnog programa Irana u zamenu za smanjenje sankcija koje su mu nametnute.

U saoptenju koje je prenela novinska agencija IRNA danas, Ministarstvo spoljnih poslova Irana je navelo da “nee prihavatiti nikakvu izmenu sporazuma – ni sada ni u budunosti”, prenosi Rojters.

Kako prenosi agencija, Iran je istakao da e odgovoriti na sankcije koje su SAD uvele efu pravosua te zemlje Ajatolahu Sadiku Laridaniju.

SAD su uvele sankcije protiv 14 pojedinaca i firmi zbog, kako se navodi, krenja ljudskih prava i podrke iranskom programu oruja, a meu njima je i ef iranskog pravosua ajatolah Sadek Laridani.

Ameriko ministarstvo finansija saoptilo je da je Laridani, blizak saveznik vrhovnog iranskog voe ajatole Ali Hamneija, “odgovoran za nareivanje, kontrolu i sprovoenje ozbiljnih krenja ljudskih prava dravljana Irana”, prenosi Rojters.

Prethodno je Tramp izjavio da e potvrditi nuklearni sporazum sa Iranom poslednji put ako on ne bude promenjen da bi dao Vaingtonu i evropskim saveznicima ansu da poprave “strane propuste” sporazuma iz 2015. godine.

Ovo je poslednja ansa. U odsustvu takvog sporazuma SAD nee ponovo suspendovati sankcije da bi ostao u nuklearnom sporazumu sa Iranom. A ako u bilo kom trenutku procenim da taj sporazum nije postignut, povui u se iz dogovora odmah“, rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Tom odlukom koju e Tramp potpisati suspenduju se amerike sankcije Iranu za jo 120 dana.

Prema sporazumu est svetskih sila i Irana, Teheranu je zabranjeno obogaivanje uranijuma do 2025. godine, dok Bela kua eli da trajno ogranii taj program.

Istovremeno, Ministarstvo finansija SAD odluilo je danas da uvede nove sankcije protiv 14 iranskih graana i pravnih subjekata.

Ministar spoljnih poslova Irana Davad Zarif u petak je izjavio putem Tvitera da najnovija odluka amerikog predsednika Donalda Trampa o nuklearnom sporazumu izmeu Irana i svetskih sila podriva solidan multilateralni dogovor.

Reply
Share this