Beograd — Situacija u Crnoj Gori je i dalje kritina, poari ne jenjavaju, dok se u isto vreme hrvatski vatrogasci bore sa vie poara irom Dalmacije.

Sa poluostrva Lutica, u tivatskoj optini, zbog jakog poara tokom noi i jutra evakuisano je vie od stotinu ljudi. Vatra je zahvatila veliku povrnu, a dostie visinu i do 30 metara.

Proitajte jo:

Kako javljaju mediji, i hrvatski vatrogasci bore se sa vie poara irom Dalmacije, a u gaenju im pomau i protivpoarne, namenski organizovane snage Oruanih snaga Hrvatske.

Od tri sata ujutru, kada je buknuo poar u tivatskoj optini, evakuisano je vie od 100 ljudi, dok dvadesetak ljudi, uglavnom metana, ne eli da napusti svoje domove.

Situacija je, prema reima svedoka, bila veoma ozbiljna, ljudi su skakali u more beei od vatre i u vodi ekali pomo oko jedan sat. Spasilake ekipe amcima su prebacivale ugroene u Dom zdravlja u Herceg Novom. Meu evakuisanima je oko 40 turista, a desetak njih iz Srbije.

“Dakle, mi smo se probudili u dimu, poaru, to je bilo kao rerna, pepeo svuda, ar pada kao komete. Na Rtu Veslo jako malo signala ima, ili ga nema nikako. I onda smo tako vozili se, veslali, da doemo do momenta gde moemo da imamo signal, da zovemo pomo. Niko nas nije upozorio, niko nije dolazio da nam kuca na vrata, da nam kae – ljudi, poari su”, navodi turista iz Srbije Filip Cvetkovi.

Maksim Mandi iz sluba zatite i spasavanja – Bigovo, kae da je poar “uao u selo”.

“Sa svim snagama smo uli smo u selo i sa velikim brojem privatnih auto-cisterni i metana sela Bigova da zaustavimo kolik-toliko poar pod kontrolu, mislim da gledajui odavde su sve kue odbranjene, to je najbitnije, niko nije stradao, niko nije povreen”, rekao je Mandi.

Tokom noi gorelo je i na teritoriji Podgorice, gde su registrovana 33 poara, od kojih su neki i dalje aktivni, kao i u optinama Cetinje i Danilovgrad, dok su oni kod Nikia i u Sutomoru lokalizovani.

Poari danima bukte i na hrvatskom primorju. Veliki poar buknuo je i kod Omia i iri se prema Splitu. Hrvatski vatrogasci borili su se i sa poarima na ostrvu Hvaru, u Srinjinama kod Splita, u Perkoviu kod ibenika, kao i u Ceranjima kod Benkovca.

“Dramatino. Evo, mi smo doli sino i poar je skoro bio ugaen. I evo vidimo jutros opet se sve rasplamsalo, bura ne staje”, navodi jedan od vatrogasaca.

A srpske turiste, koji se trenutno nalaze na letovanju u Grkoj, umesto vrelog sunca i mora, doekale su provale oblaka i grad, a nezvanino na Olimpu je padao i sneg. Razlog je oluja nazvana Meduza, koja se nadvila nad jugom Balkana, a meteorolozi kau da se stabilizacija oekuje tokom veeri.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI