Moskva — Delegacija Srpske pravoslavne crkve na elu sa patrijarhom Irinejom, u sredu je u Moskvi razgovarala sa ruskim patrijarhom Kirilom.

Tom prilikom, ruski patrijarh je izrazio nadu u “pravedno reavanje pitanja budunosti Kosova i Metohije”, prenosi Sputnjik.

Kako navode “Novosti”, patrijarh Irinej je informisao domaine o stanju na Kosovu i Metohiji, a govorilo se i o situaciji u Ukrajini.

List navodi da je delegacija SPC upoznala je domaine kako tee unutranje ureenje Hrama Svetog Save na Vraaru. Oba patrijarha su izrazila nadu da e donatori obezbediti neophodan novac za taj posao.

“Hram treba da bude i simbol bratstva dvaju naroda, dveju drava i dveju crkava. Kroz celu istoriju Rusi i Srbi su uvek bili na istoj strani i nikada meusobno nisu ratovali”, rekao je ruski patrijarh Kiril.

On je posebno pohvalio srpskog vladiku Antonija, koji vodi nae podvorje u Moskvi, piu Novosti.

“Vrlo je vano to vladika Antonije okuplja Srbe koji ive i rade u Rusiji, ali je bitno i to to uestvuje u crkvenom i drutvenom ivotu u Moskvi”, kazao je patrijarh Kiril i dodao da takvu ulogu ima i otac Vitalij Tarasjev u Beogradu koji vodi podvorje Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril se zahvalio srpskom patrijarhu to podrava rusko podvorje i u njegovom hramu obavlja bogosluenje.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI