Beograd — Sveanim prijemom u Beogradu je obeleen Dan Kraljevine panije, a ambasador Migel Fuertes Suares ukazao je da panija ovih dana preivljava “sloene trenutke”

On je izrazio uverenje da e ih prebroditi uz podrku prijatelja, meu kojima je posebno istakao Srbiju.

Na prijemu u hotelu Metropol, kome su prisustvovali ministri u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabi na elu, Suares je izrazio zahvalnost zvaninicima Srbije zbog podrke koju su pruili paniji.

“Ono to sada kaem je ono to oseaju i panci i panska vlada. Hvala vam jo jednom”, rekao je Suares.

On je dodao da je Srbija prijatelj i saveznik panije i izrazio uverenje da je i panija bila saveznik i prijatelj Srbije.

“To kaem sa velikim potovanjem i srdanou”, rekao je ambasador.

Podsetio je da je panija stara vie od 500 godina tokom kojih je, kako je rekao, bilo dobrih i loih trenutaka, dobijenih i izgubljenih bitaka, trenutaka padova i uspona.

“Ovih dana proivljavamo sloene trenutke, ali kao jedna stara zemlja, uveren sam da emo prebroditi ove kompleksne probleme zahvaljujui odlukama koje e doneti Vlada i Parlament panije, kao i Ustavni sud i pravosudni organi. Uveren sam da e biti preduzete sve neophodne mere i u tom smislu veoma je znaajno raunati na podrku prijatelja”, rekao je Suares. panija, naglasio je, ima mnoge dobre prijatelje na koje rauna da e joj pruiti podrku.

“Meu tim prijateljima je jedan kojeg elim da istaknem, a to je Srbija”, rekao je Suares, to je doekano aplauzom.

Na prijemu su intonirane himne panije, Srbije i Evropske unije.

Prisutni su mogli da uivaju u panskom vinu, pruti, siru…

Prijemu su prisustvovali premijerka Ana Brnabi, ministri Mladen arevi, Zoran orevi, Aleksandar Vulin, Ivica Dai, ef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, naelnik Generaltaba Ljubia Dikovi, ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemake, June Koreje, Japana, Izreal, Italije, Argentine i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog ivota Srbije, kao i verskih zajednica.

Nacionalni dan panije obeleava se u ast dolaska Kristofera Kolumba u Ameriku 1492. godine, a takoe se slavi i kao Dan panskih oruanih snaga.

Ove godine praznik se obeleava u jeku jedne od najveih kriza sa kojima se zemlja suoava posle referenduma o nezavisnosti koji je sprovela njena bogata severoistona pokrajina Katalonija.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI