Pre dve nedelje ameriki mediji preneli su vest da su sa Kube povuene diplomate iz ambasade SAD u Havani zbog misteriozne bolesti koju je izazvalo “pitanje”. ak se navodilo i da je re o “napadu zvukom” na amerike diplomate koji je poeo jo prole godine i zbog kog se najmanje 21 osoba iz ambasade u Havani poalila na zdravstvene tegobe.

Sindikat zaposlenih u amerikoj diplomatskoj slubi istovremeno je objavio da su neke od rtava pretrpele lake povrede mozga kao i trajno oteenje sluha, a pate i od gubitka ravnotee i tekih glavobolja, podsea Jutarnji list.

Ali, ta su zapravo diplomate i slubenici amerike ambasade u Havani sluali mesecima? Odgovor je dala agencija Asoiejted pres, koja je objavila kratak snimak misterioznog zvuka, jednu od varijacija audiozapisa koji su sluali radnici ambasade.

Navodi se da je taj zapis digitalno pojaan kako bi bio glasniji i kako bi se smanjila pozadinska buka, ali osim toga nije menjan, navodi AP.

Re je o tek jednom od niza zvukova snimljenih u ambasadi, a koji su istraitelje naveli da inicijalno posumnjaju u neku vrstu soninog oruja.

Prema autorima teksta agencije AP snimljeni zvuk slian je oglaavanju mase cvraka, ili cviljenju u vrlo visokom tonalitetu. Neki meutim kau da im zvuk lii na pitanje, ali ono koje bi moglo da “izludi” onekoji ga due sluaju.

Snimci su poslati iz Havane analitiarima u amerikoj mornarici, koja poseduje napredne mogunosti za analizu akustinih signala, ali i amerikim obavetajnim slubama.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI