Ameriki Stejt department upozorio je svoje dravljane koji planiraju da putuju na Kosovo da budu dodatno oprezni zbog terorizma.

“Teroristike grupe nastavljaju da planiraju mogue napade u regionu Balkana, ukljuujui i Kosovo”, stoji u saoptenju Stejt departmenta koje je prenela i amerika ambasada u Pritini.

Kako dalje pie, “teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajui na turistike lokacije, transportne centre, pijace, trne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogosluna mesta, parkove, glavne sportske i kulturne dogadaje, obrazovne ustanove, aerodrome i druge javne povrine”.

U saoptenju Stejt departmenta stoji i da se “politiki motivisano nasilje javlja irom Kosova”.

Pored toga, Amerikanci se upozoravaju i da ponovo razmotre putovanje na sever Kosova zbog, kako se navodi, “graanskih nemira”.

“Tenzije meu zajednicama na severu Kosova nastavljaju da podstiu nasilje, demonstracije i druge vrste nemira u Severnoj Mitrovici, Leposaviu, Zubinom Potoku i Zveanu”, navodi Stejt department.

Kako se dalje dodaje, “iako su nedavni nemiri bili politiki motivisani i u njima nije bilo meanja turista ili lanova meunarodne zajednice, posmatrai bi mogli da budu ukljueni ako bi dolo do nasilnih incidenata”.

U saoptenju se ne precizira na koje se to “nedavne nemire” misli.

Stejt department i ranije je izdavao slina upozorenja svojim graanima, a poslednji put “bezbednosna poruka” izdata je u decembru zbog moguih demontracija u Pritini zbog poveanja cene elektrine energije, podseaju pritinski mediji.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI