Moskva — Rusija i Saudijska Arabija uskoro će potpisati sporazum o isporuci protivraketnih sistema S-400, kae pomoćnik predsednika Rusije za vojno-tehniku saradnju.

Vladimir Koin je za ruske medije izjavio da su u toku pregovori i koordinacija Moskve i Rijada.

“Pregovori su u toku, uslovi su dogovoreni”, citirala je ruska agencija Koina, prenosi Rojters.

On je naveo da bi ugovor mogao da bude potpisan “u najskorije vreme”, ne otkrivajui detalje.

Kako je agencija prethodno prenela pozivajui se na turske medije, predsednik Turske Redep Tajip Erdogan izjavio je da nema nikakvih problema oko planirane kupovine ruskih raketnih sistema zemlja-vazduh S-400 i da se sa Rusijom razgovaralo i o sistemu S-500.

Navedeno je da je Erdogan to kazao novinarima u avionu prilikom povratka sa putovanja u Ukrajinu i Srbiju. List “Haberturk” je naveo da je turski predsednik kazao da nee biti zajednike proizvodnje u prvoj fazi nabavke S-400, ali da bi u drugoj fazi to moglo da se promeni.

“Ako Bog da, preduzeemo korake u zajednikoj proizvodnji. U razgovorima koje vodimo sa (predsednikom Rusije Vladimirom) Putinom mi ne razmiljamo da stanemo kada su u pitanju S-400. Razgovarali smo i o S-500”, citirao je ovaj dnevnik Erdogana.

Rojters je naveo da je ruski sistem protivazdune odbrane S-500 jo uvek u fazi razvoja.

Agencija je podsetila da je odluka Ankare o kupovini sistema S-400 u pojedinim zapadnim prestonicama viena in prkoenja prema NATO, s obzirom na napetosti izmedju Alijanse i Rusije po pitanju Ukrajine i Sirije.

Navodi se da je rusko-turski sporazum izazvao zabrinutost poto S-400 ne moe da bude integrisan u sistem NATO odbrane.

Ministar spoljnih poslova Turske izjavio je poetkom sedmice u intervjuu dnevniku “Aksam” da bi Ankara bi mogla da odustane od kupovine S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajednikoj proizvodnji.

On je rekao da Turska nije obavetena o zvaninom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode ovaj sistem protivvazdune odbrane preneo je Tass.

S-400 deal with #SaudiArabia will take place ‘in very near future, there are negotiations, coordination – reports https://t.co/ttLKknj27r pic.twitter.com/SwjP5Tms1y

— Sputnik (@SputnikInt) 13. октобар 2017.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI