Njujork — Ruski i kineski ambasador na sednici SB UN bili su za zadravanje misije Unimka, dok su predstavnici Francuske, Velike Britanije i SAD bili za ukidanje.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva ne slae sa “veoma optimistinim procenama” kosovske ambasadorke u SAD Vljore itaku.

Kako je naveo, dijalog izmeu Beograd i Pritine je u zastoju.

Nebenzja je upozorio da dogaaji na Kosovu prete da urue ceo sistem regionalne stabilnosti.

Takoe je optuio Pritinu za “sabotiranje” sprovoenja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih optina.

“Projekat Republika Kosova oigledno propada”, rekao je ambasador Rusije.

Istovremeno je ukazao na pitanje tranzicije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova to je, naglasio je, u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, prema kojoj je KFOR jedina oruana snaga na Kosovu.

Ruski ambasador ukazao na problem islamskog radikalizma i terorizama na Kosovu.

Kina potuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume njenu zabrinutost po pitanju Kosova, rekao je predstavnik te zemlje pri UN i naglasio da je za Peking rezolucija 1244 pravna osnova za reavanje tog pitanja.

On je pozvao SB UN da zadri panju na Kosovu. Istakao je da Kina podrava mandat UNMIK u postojeem formatu i pozvao strane u procesu reavanja kosovske krize da se uzdre od zapaljive retorike.

Ambasador Bolivije istakao je da ta zemlja potuje teritorijalni integritet Srbije, kao i rad UNMIK-a u skladu sa Rezolucijom 1244.

Bolivija, kako je dodao, pohvaljuje inijativu predsednika Srbije Aleksandra Vuia o unutranjem dijalogu o Kosovu.

Ambasador Egipta rekao je da je za Kairo dijalog najpogodniji nain za reavanje otvorenih pitanja.

Proitajte jo:

Zamenica ambasadorke SAD pri UN Miel Sison ponovo je pozvala na smanjenje misije UNMIK-a i proreivanje dinamike odravanja sednica o Kosovu.

“Unmik je odavno ispunio svoj mandat na Kosovu, nema sumnje da je Misija tokom pomogla da Kosovo izgradi demokratske institucije. UN treba da bude ponosna na dostignue i tu uspenu priu”, rekla je predstavnica SAD.

Ipak, dodala je ona, sada je vreme za tranziciju Misije i primenu resursa UN na kritinija pitanja.

SAD su takoe pozvale SB UN da se proredi izvetaj generalnog sekretara UN o Kosovu sa tri na est meseci.

Sison je pozitivno ocenila nedavno odrane lokalne izbore na Kosovu, kao i primenu dogovora Beograda i Pritine o pravosuu.

Ona je ponovila da SAD podravamo potpuno ulanjenje Kosova u meunarodnim zajednici u UN i Interpol i pozivala one zemlje koje nisu priznale Kosova da to uine.

Inicijativi o proreivanju sednica SB UN o Kosovu podrao je i predstavnik vedske.

“Na Kosovu nema potrebe za mirovnom misijom”, rekla je i predstavnica Francuske.

Budunost Kosova, dodala je, zavisi od dijaloga izmeu Beograda i Pritine, uz posredstvo EU.

Istovremeno je pozdravila inicijativu sprkog predsednika Aleksandra Vuia o pokretanju unutanjeg dijaloga o Kosovu, kao i integraciju sprskih sudija i tuilaca u pravosudni sistem Kosova.

“Da bi Kosovo gledalo ka budunosti mora da se suoi sa prolou”, poruio je britanski ambasador u UN Majkl Rajkroft.

Ali, kako je naglasio, kao to Kosovo mora da se suoi sa prolou, tako mora i UNMIK mora da se suoi sa injenicima.

“UN mora da prizna da Kosovo nije ista drava kao kada je stigao UNMIK”, smatra Rajkroft i dodao da je vreme da UNMIK radi manje, a ne vie.

On je ponovio da se Velika Britanija zalae da se sednice SB UN o Kosovu odravaju ree.

Ukrajinski ambasador rekao je da je potrebno je nastaviti razgovore o tome kakva bi trebalo da bude uloga UNMIK u sadanjim okolnostima i kakve su akcije SB UN potrebne da bi se nastavio politiki dijalog i izgradilo poverenje izmeu zajednica.

On je dodao da Ukrajina podrava razmatranje opcija za smanjenje misije UN na Kosovu.

On je ocenio da je dolo do napretka u normalizaciji odnosa izmeu BG i Pritina.

Ambasador Italije koja je ovog meseca predsedavajua SB UN, Sebastijano Kardi rekao je da je ta zemlja spremna da razgovara o prilagoavanju mandata aktuelnoj situaciji i u dogovoru sa svim faktorima, kao i da je otvorena za promenu dinamike izvetavanja UN o situaciji na Kosovu.

On je rekao da Italija podrava dijalog Beograda i Pritine na predsednikom nivou i poziva obe strane da iskoriste ovu priliku za normalizaciju odnosa.

Takoe je rekao da Italija pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vuia o pokretanju unutranjeg dijaloga o Kosovu

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI