Nekoliko desetina graana okupljenih na 36. protestu “Protiv diktature” krenulo je oko 19 asova u etnju sa Trga Nikole Paia do Ustavnog suda u Beogradu.

Uesnici protesta su zvidali poslanicima koji izlaze iz Skuptine Srbije i uzvikivali “Lopovi, lopovi”, “Vratite nam Srbiju”.

Predstavnik protesta “Protiv diktature”, koji se predstavio kao ore, rekao je okupljenima da moraju da istraju u borbi, koju e nastojati da konkretizuju.

On je citirao amerikog naunika, politiara i filozofa Bendamina Frenklina, koji je govorio da postoje tri vrste ljudi – jedna nepomerljiva, druga koju ine oni koji se mogu pomeriti i trea koja pomera.

“Ova trea grupa je uvek manjina i aica. Vi koji ste ovde spadate u treu grupu onih koji pomeraju. Oni koji su nepomerljivi sedee kod kue, postovati po drutvenim mreama, razglabati po kafanama”, kazao je ore.

Istakao je da se u Srbiji nita nije promenilo ni pre dva meseca, ni pre 18 godina “kada je ovek sa bagerom krenuo na Radio-televiziju Srbije” (Ljubisav oki – Do bagerista).

“Tim ‘Protiv diktature’ ii e u sve obziljnijem pravcu. Mi moramo iznedriti nove ljude”, rekao je ore.

Uesnica protesta Tijana Hegi rekla je da Ustavni sud treba podsetiti na to da su izbori na Kosovu odrani protivno odluci tog suda i da je Srbija sekularna drava u kojoj Srpska pravoslavna crkva nema pravo da daje preporuku ko e biti, a ko nee biti premijer.

Ona je rekla da sudska, izvrna i zakonodavna valst moraju biti odvojene.

Protestnu kolonu predvode doboari, a graani nose transparente “Neemo odustati”, “Protiv terora vlasti”, “Sistem te lae”, kao i kartonsku naslovnicu dnevnog lista “Informer” i fotografiju na kojoj premijer Srbije Aleskandar Vui grli ministra unutranjih poslova Neboju Stefanovia s natpisom “Padni mi na grudi, Neboja”.

Demonstranti e od Ustavnog suda, gde su uzvikivali “Potujte Ustav i ponitite izbore”, proetati do zgrade Radio-televizije Srbije.

Okupljeni su aplauzom pozdravili dolazak Ljubisava okia – Doa bageristu, uesnika protesta 5. oktobra 2000. godine.

Saobraaj na Trgu Nikole Paia je obustavljen.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI