Kosjeri — Vie od 1.000 graana Kosjeria protestovalo je protiv izgradnje postrojenja za spaljivanje smea u tom gradu jer, kako kau, ugroava njihove ivote.

“Smee u Kosjeriu niko spaljivati nee”, kae jedan od graana Kosjeria za B92.

Ministarstvo graevine ranije je donelo odluku da cementara Titan iz tog grada dobije dozvolu za izgradnju postrojenja za korienje goriva dobijenog spaljivanjem vrstog otpada.

Graani kau da strahuju da e im zbog toga biti ugroeno zdravlje, ivotna sredina i usevi.

“Plaimo se bolesti, mnogo je ovde obolelih od karcinoma plua”, kae jedna od graanki Kosjeria, druga dodaje da bi postrojenje moglo da uniti zasaeno voe, a trea istie: “da je dobro ne bi dolo ovde, ve bi se svi otimali za to”.

Takoe, graani Kosjeria navode i da bi se tako u njihovom gradu spaljivalo smee ne samo iz Srbije, ve i iz Evropske unije.

“Spaljivale bi se gume, plastika, najlonske kese, komunalni otpad… Nema ovde toga dovoljno, uvozili bi otpad iz EU”, kae jedan od uesnika protesta.

Prvi ovek Kosjeria istie da je istekla studija o uticaju postrojenja na ivotnu sredinu i da oni nee moi da rade ukoliko ne dobiju novu dozvolu.

Inae, vie hiljada graana Kosjeria potpisalo je peticiju protiv postrojenja, a najavljuju i da e radikalizovati proteste ukoliko ministarstvo ne povue tu odluku.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI