Nju Delhi — U Indiji su danas predsedniki izbori na kojima se oekuje pobeda kandidata vladajue koalicije Rama Nata Kovinda, pripadnika najnie kaste.

On je deo takozvanih “nedodirljivih” (daliti).

Bivi guverner indijske drave Bihar izabran je prolog meseca za predsednikog kandidata koalicije okupljene oko Indijske narodne partije premijera Narendre Modija, to je ocenjeno kao deo viedecenijskih nastojanja hinduistikih nacionalista da pridobiju podrku zajednice “nedodirljivih”, pie Gardijan.

Predsednika na indirektnim izborima bira vie od 1.000 lanova saveznog parlamenta i zakonodavnih tela svih indijskih drava.

Rezultati izbora predsednika, koji u praksi ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, oekuju se u etvrtak.

Kovind (71) ima podrku najvee partije u Indiji i oekuje se da e pobediti Meriu Kumara, biveg diplomatu i poslanika koju je kandidovala opoziciona partija Indijski nacionalni kongres i njeni saveznici.

Kumar takoe pripada najnioj kasti dalita, to ukazuje na izborni i simbolini znaaj te zajednice, navodi britanski list.

Daliti su izvan tradicionalne podele indijskog drutva na etiri kaste, koje odreuju svakodnevni ivot hindusa, od poslova koje mogu da rade do sklapanja brakova.

Oni su se smatrali “neistim” i proterivani su na margine drutva, zbog ega su hiljadama godina iveli izopteni u ekstremnom siromatvu.

Programi sprovoeni proteklih 70 godina u cilju smanjenja njihove diskriminacije nisu dali vee rezultate.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI