Bejrut — Premijer Libana Saad Hariri, koji je izazvao krizu u svojoj zemlji ostavkom podnetom tokom posete Rijadu, najavio je da e se vratiti kui u naredna dva dana.

On je na svom nalogu na Tviteru napisao da je dobro i da e se vratiti bez svoje porodice, koja e ostati u “njihovom domu” u Saudijskoj Arabiji, preneo je AP.

To je njegov prvi tvit za neto vie od nedelju dana. Predsednik Libana Miel Aun odbio je da prihvati ostavku dok se Hariri ne vrati u zemlju.

Liban smatra da su Haririja na taj korak primorali saudijski patroni i da je tamo morao da ostane protiv svoje volje.

On je u intervjuu za libansku televiziju u nedelju porekao takve izvetaje i najavio prvi put da se u Liban vraa uskoro.

Neki libanski zvaninici su rekli da bi trebalo da se vrati sa svojom porodicom, kako bi se oslobodio svakog saudijskog pritiska.

Hariri je podneo ostavku usred rastue napetosti izmeu Saudijske Arabije i Irana.

On je kritikovao libanski proiranski Hezbolah u unapred snimljenom obraanju preko saudijske televizije 4. novembra, u kome je objavio ostavku i rekao da se plai za svoju bezbednost.

Hezbolah je lan Haririjeve koalicione vlade. Ta ekstremistika organizacija je Haririjevu ostavku oznaila kao zaveru za izazivanje haosa u Libanu i pozvala ga da se vrati.

Hariri ima i libansko i saudijsko dravljanstvo i kue u Saudijskoj Arabiji. Njegova ena i deca godinama ive u kraljevini.

U meuvremenu je libanski ministar spoljnih poslova otputovao u Brisel, prvu stanicu svoje evropske turneje na kojoj eli da dobije podrku za stabilnost svoje zemlje nakon Haririjeve ostavke.

Ministar Gibran Basil e posle Brisela posetiti Pariz radi diplomatske podrke i da objasni predvianja Libana nakon iznenadnog poteza premijera.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI