Beograd — Poslanici u Skuptini, tokom postavljanja pitanja, interesovali se o divljoj gradnji na Kopaoniku, napadima na poslanicu Nove stranke i o Kosovu i Metohiji.

Poslanik Socijaldemokratske strake Marko urii rekao je da hajka na poslanicu Tepi traje ve nekoliko dana i da niko jo nije sasluan zbog toga, te upitao da li treba da se ostvare neke od pretnji pa da drava konano reaguje.

On je kazao da joj prete Mia Vaci, bivi funkcioner u Kacelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i “druge (…) poznate po tome da prete onima koji su zalau za potovanje prava i zakona u Srbiji”. urii je kazao da bi i predsednica parlamenta Maja Gojkovi trebalo da se zaloi da se pretnje ispitaju i da dravni organi reaguju.

Poslanik SDS se interesovao i za izgradnju objekta na Panievom vrhu na Kopaoniku koja je u suprotnosti sa uslovima koje je izdao Republiki zavod za zatitu prirode i viestruko prelazi odobrene dimenzije. urii je rekao da je dobijena dozvola za izgradnju drvenog privremenog objekta od 150 kvadarata, a da se gradi od betona objekat od vie hiljada kvadrata, te upitao ministarku gradjevinarstva ta e da uradi po pitanju tog konkretnog sluaja i druge nelegalne gradnje koja nie po Srbiji.

Informacije o izgradnji tog objekta na Kopaoniku traio je i ore Vukadinovi iz poslanike grupe Nova Srbija-pokret za spas Srbije. On je traio i informacije o odnosu prema Kosovo i Metohiji i pitao premijerku Anu Brnabi o stavu Srbije prema eventualnom lanstvu Kosova u UN.

Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojii pitao je na osnovu ije procene ugroenosti Zvonko Vesilinovi ima policijsko obezbeenje. “Zato Veselinovia (…) obezbeuju pripadnici andarmenije”, pitao je Milojii napominjui da saglasnost na takve odluke daje minista unutranjih poslova Neboja Stefanovi.

Odgovorio mu je poslanik SNS Aleksandar Markovi koji je rekao da je notorna la i izmiljotina da andarmerija obezbeuje Veselinovia, navodei da je Zakon o policiji vrlo jasan i precizan i da na decidan nain propisuje uslove pod kojima je mogue da neko dobije policijsko obezbeenje. “Odgovorno tvrdim da je u pitanju obina izmiljotina i notorna la, na ta smo i navikli i to nas i ne udi kada je re o o funkcionerima utog preduzea pogotovo kada optube dolaze od poslanika koji je ostao poznat samo tome da je unitio Smederevsku Palanku i ostavio dugove od vie od tri milijarde dinara”, rekao je on novinarima. ef poslanike grupe Srpske radikalne stranke Vojislav eelj zatraio je od premijerke Ane Brnabi da smeni ministarsku graevinarstva, saobraaja i infrastrukture Zoranu Mihajlovi jer, po njegovoj oceni, izaziva incidente, skandale i sramoti rad ministarsva, vlade i Skuptine.

On se osvrnuo na ponaanje Mihajlovieve na prethodnoj sednici parlamenta na kojoj je branila zakone kada je rekla predsednici parlamenta da lae i kada je izvadila pudrijeru da se minka. ef poslanike grupe Dosta je bilo Saa Radulovi pitao je premijerku Anu Brnabi ta kvalifikuje Aleksandra Vulina da bude ministar odbrane, Zoranu Mihajlovi za ministra graevinarstva, saobraaja i infrastrukure, Aleksandra Antia za ministra energetike, a Nenada Popovi da budu na elu ministarstva za inovacije.

On je pitao predsednicu Skuptine Srbije Maju Gojkovi zato poslanici vladajue veine u parlamentu glasaju na zvonce. “Zato to inite, zar ne mislite da to uniava dostojasvo Skuptine”, upitao je Radulovi predsednicu skuptine. ef poslanike grupe Socijalistike partije Srbije Djordje Milievi upitao je vladu i Ministarstvo graevinarstva kada e poeti radovi na izgradnji dela puta Loznica-Valjevo-elije, tanije deonice od Iverka do Nepriave, u duini od 16, 6 kilometara, koja e spojiti Valjevo sa Koridorom 11.

On je rekao da je stanje tog dela puta loe i da je ugroena bezbednost i sigurnost graana i dodao da postoji idejno reenje, koje je uradio CIP i podrazumeva izgradnju puta puta po evropskim standardima da etiri kolovozne trake.

Poslanici su posle toga poeli raspravu o oko 30 zakonskih predloga.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI