Njujork — Generalni sekretar UN Antonio Gutere nastavie da sarauje sa administracijom amerikog predsednika Donalda Trampa uprkos razilaenjima.

To je izjavio njegov portparol Farhan Haku nakon to je zvanini Vaington saoptio da se povlai iz Uneska.

Gutere “duboko ali” zbog ove odluke SAD, ali “istovremeno naravno mi veoma produktivno komuniciramo sa SAD po pitanju mnogih tema i kroz mnoge organizacije i to hemo nastaviti da inimo”, rekao je Haku, prenosi AFP.

Kako agencija ocenjuje, izgleda da je portparol UN pokuao da umanji znaaj odluke SAD da izau iz Uneska.

“Postoje trenuci gde mogu da nastanu razilaenja po pitanju ovoga ili onoga, ali generalni sekretar, kao to ste videli, radi dobro sa vladom SAD”, istakao je Haku.

Kako je Rojters preneo ranije danas, izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je da se Izrael sprema za povlaenje iz Uneska, nekoliko sati nakon to su SAD uputile slino saoptenje.

AP navodi da je ameriki Stejt department saoptio da se SAD od 31. decembra 2018. povlae iz Uneska, dok je prethodno u Rojtersovoj vesti stajalo samo da odluka “stupa na snagu 31. decembra”.

“Odluku nije bilo lako doneti i ona odraava zabrinutost SAD zbog sve veih neizmirenih obaveza u Unesku, potrebe za reformisanjem iz osnova ove organizacije i stalne pristrasnosti u Unesku usmerene protiv Izraela”, navedeno je iz Stejt departmenta.

U saoptenju stoji i da e SAD nastojati da “da budu i dalje angaovane… kako zemlja nelanica sa statusom posmatraa kako bi doprinele amerikim stavovima, perspektivama i ekspertizom”.

Rojters je podsetio da su SAD znatno smanjile budetska davanja za Unesko 2011. u znak protesta zbog odluke o dodeljivanju punopravnog lanstva Palestincima.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI