54 – Umro je rimski car i istoriar Klaudije I. Prema predanju uzrok njegove smrti bile su otrovne peurke koje mu je dala njegova ena Agripina da bi obezbedila presto za svog sina iz prethodnog braka, Nerona. Tokom Klaudijeve vladavine od 41. podruje june Engleske organizovano je kao rimska provincija. Napisao je istoriju Rima i autobiografiju.

1792 – Predsednik SAD Dord Vaington (George Washington) poloio je kamen-temeljac Bele kue, predsednike rezidencije u Vaingtonu.

1815 – Streljan je francuski maral oakim Mira (Joachim Murat), najuveniji meu Napoleonovim komandantima armije, kralj Napulja od 1808. do 1815. Zarobljen je pri pokuaju da ponovo osvoji Napulj, a potom pogubljen.

1860 – Prva fotografija iz vazduha napravljena je iz balona iznad Bostona u SAD.

1884 – Londonska etvrt Grini ustanovljena je kao univerzalni (nulti) meridijan od kojeg se raunaju geografske duine i vremenske zone na Zemlji (Greenwich Mean Time).

1905 – Umro je engleski glumac Henri Irving (Henry), jedan od najveih tragiara 19. veka, prvi glumac kojem je 1895. dodeljena plemika titula.

1923 – Turski parlament proglasio je Ankaru, bivu Angoru, prestonicom Turske.

1925 – Roena je Margaret Hilda Roberts, poznata kao Margaret Taer (Thatcher). Godine 1979. postala je prva ena premijer u istoriji Velike Britanije i bila na tom poloaju najdue od svih dotadanjih premijera u 20. veku. Zbog nesuglasica u njenoj Konzervativnoj partiji u novembru 1990. je podnela ostavku.

1943 – Italija je nakon kapitulacije (8. septembra) objavila rat Nemakoj, svom bivem savezniku u Drugom svetskom ratu.

1972 – Sovjetski putniki avion “Iljuin 62” sruio se u blizini moskovskog aerodroma. U dotada najveoj avionskoj nesrei poginulo je svih 176 putnika i lanova posade.

1976 – Bolivijski teretni avion “Boing 707”, kojem je nakon poletanja otpao jedan motor, pao je na glavnu ulicu Santa Kruza. Poginula su tri lana posade i vie od 100 ljudi na tlu.

1977 – etiri Palestinca otela su iznad Mediterana avion nemake kompanije Lufthansa koji je leteo iz Majorke i preusmerili ga u Mogadi u Somaliji. Nemaki komandosi uspeno su savladali otmiare i oslobodili putnike 17. oktobra.

1988 – Laboratorijsko ispitivanje je pokazalo da je “Torinski pokrov”, u kojem je, prema verovanju mnogih hriana, sahranjen Isus Hristos, laan i da potie iz Srednjeg veka.

1990 – U crkvi Svetog Vasilija Blaenog na Crvenom trgu u Moskvi odrana je prva liturgija posle 73 godine.

1993 – Sud u Hamburgu proglasio je krivim Nemca Gintera Parhea (Guenter Parche) zbog ranjavanja noem jugoslovenske teniserke Monike Sele. Osuen je uslovno na dve godine zatvora.

1997 – Britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) susreo se sa liderom in Fejna Geri Adamsom (Gerry Adams). To je bio prvi susret britanskog premijera i lidera Severne Irske nakon vie od 70 godina.

1997 – Britanski supersonini automobil je prvi uspeo da na tlu probije zvuni zid, postigavi brzinu od 1.222,7 kilometara na as.

1998 – Nakon sedmodnevnih intenzivnih pregovora i pod pretnjom vojne intervencije NATO-a, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Miloevi prihvatio je dolazak Verifikacione misije OEBS koja e pratiti sprovoenje rezolucije UN o Kosovu od 23. septembra i vazdunu posmatraku misiju nad Kosovom.

2000 – U teroristikom napadu na ameriki vojni brod u jemenskoj luci Aden poginulo je 17 mornara. SAD su za napad optuile saudijskog dravljanina u egzilu Osamu bin Ladena.

2001 – Generalni sekretar UN Kofi Anan dobitnik je Nobelove nagrade za mir.

2002 – U drugom krugu glasnja na predsednikim izborima najvie glasova dobio je Vojislav Kotunica. Bili su to etvrti predsedniki izbori u Srbiji od uvoenja viestranakog sistema 1990. godine.

2005 – Itvan Eri, maarski disindent, pisac, dramaturg, pesnik i prevodilac, preminuo je u Budimpeti. Eri je 1956. godine osuen na osam godina zatvora zbog uea u organizovanju pobune protiv totalitarnog reima, a osloboen je 1960. (“Budizam i dijalektika”, “Ah, ta stara dobra vremena”, “Glas gospodara”).

2012 – Regionalne izbore u ekoj, na kojima je trijumfovala opoziciona levica, obeleio je mali odziv biraa, svega 36,88 odsto od oko osam miliona registrovanih.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI