Moskva — Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je amerikom dravnom sekretaru Reksu Tilersonu da su nedopustive akcije amerikih vlasti.

Amerike vlasti su naloile da se skinu ruske zastave sa zgrade Generalnog konzulata Rusije u San Francisku i Trgovinskog predstavnitva u Vaingtonu.

Kako se navodi u saoptenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Lavrov je u telefonskom razgovoru sa Tilersonom potvrdio politiku Moskve koja priprema sudsku tubu sa ciljem vraanja “nezakonito otete ruske imovine”.

Ruski ministar je naglasio da je to to rade ameriki inovnici u direktnoj suprotnosti sa izjavama Vaingtona o elji za normalizacijom odnosa koji, ocenio je, nikad nisu bili gori, preneo je Sputnjik.

Lavrov je sa Tilersonom razgovarao i o situaciji u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

“Razgovarano je o rezoluciji SB UN iz 2015. godine o zajednikom sveobuhvatnom akcionom planu za iranski nuklearni program. Lavrov je skrenuo panju da Teheran potuje sve svoje obaveze iz dogovora i naglasio je da i drugi koautori dogovora treba da ga potuju”, navodi se u saoptenju.

Dvojica zvaninika su razgovarali i o zonama deeskalcije u Siriji.

Lavrov je ranije danas izjavio da je Tilerson potvrdio da je borba protiv teroristike grupe tzv. Islamska drava jedini cilj Vaingtona u Siriji.

Ambasada Rusije u Vaingtonu ranije je saoptila da su pedstavnici SAD skinuli zastave sa objekata zatvorenog konzulata Rusije u San Francusku, na ta su ruske diplomate protestovale.

Amerike vlasti su 31. avgusta zatraile od Rusije da prekine diplomatske aktivnosti u zgradi Generalnog konzulata u San Francisku, kao i u zgradama Trgovinskog predstavnitva u Vaingtonu i odeljenju Trgovinskog predstavnitva u Njujorku. Ruske diplomate ispunile su taj zahtev do 2. septembra.

Moskva je akcije Vaingtona nazvala “nasilnim zauzimanjem” ruske diplomatske imovine.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI