Nakon intenzivne pretrage terena oko sela Svilojevo kod Apatina otkriven je novi pomor ivotinja, saoptilo je Drutvo za zatitu i prouavanje ptica Srbije.

Za svega nekoliko sati potrage kroz njive, panjake i nepristupano rastinje pronaeno je 16 leeva otrovanih ivotinja, a meu stradalim ivotinjama su opet strogo zatiene vrste, navodi se u saoptenju.

“Pored mladog orla krstaa od pre nekoliko dana, danas smo pronali i pet jedinki miara, dve svrake, osam akala, jednu lisicu i jednog psa. Na osam lokacija pored sela pronaene su ivotinjske iznutrice i leevi kokoki koji su bili zatrovani, najverovatnije ilegalnim furadanom”, rekla je Milica Mikovi iz Drutva za zatitu i prouavanje ptica Srbije.

U pomo zatitnicima ptica iz Srbije dole su kolege iz Maarske sa timom specijalno obuenih pasa tragaa.

Psi Falko i Karlo pridruili su se predstavnicima Drutva za zatitu i prouavanje ptica Srbije, Pokrajinskog zavoda za zatitu prirode, Pokrajinske inspekcije za zatitu ivotne sredine i JP “Vojvodinaume” u detaljnoj pretrazi terena.

“Malo je rei da smo okirani prizorom. Okolina Svilojeva naalost je nairoko poznato arite stradanja ivotinja od trovanja, pa smo tako i ovaj put zabeleili ogromnu tetu nanesenu prirodi”, rekla je Mikovi.

Opravdano se strahuje da leeva ima jo i da su do sada pronaeni leevi samo deo ogromnog i uasnog trovakog pohoda koji se godinama deava oko ovog malog sela u zapadnoj Bakoj.

Inae je trovanje prepoznato kao glavna pretnja opstanku orla krstaa, i drugih ugroenih grabljivica koje redovno stradaju od otrova namenjenih vrstama koje ljudi smatraju tetoinama.

“Naa organizacija vodi projekat za zatitu orla krstaa PannonEagle, te smo odgovorili na poziv partnera iz Srbije da doemo u Svilojevo nakon to je tamo otkrivena otrovana enka krstaa. Falko i Karlo su u ovakvim sluajevima potrebni kako bi se garantovao pronalazak svih izvora trovanja i stradalih ivotinja na lokalitetu. U Maarskoj je ak i zakonski omoguen pretres objekata bez naloga na osnovu sumnje usled sumnje na posedovanje otrova kada ovi psi na to upuuju”, kae Deak Gabor iz Maarskog drutva za zatitu ptica i prirode (MME – BirdLife Hungary).

Od poetka decembra 2016. zabeleeno je ak sedam sluajeva trovanja divljih ivotinja irom Srbije. Strunjaci upozoravaju da nereavanje ovih sluajeva i nekanjavanje poinilaca predstavlja ogroman problem za stanje ivotne sredine u Srbiji, kao i realnu pretnju po bezbednost i zdravlje stanovnitva, navodi se u saoptenju.

Drutvo ukazuje i da dve krivine prijave za trovanje nisu do sada rezultirale ak ni formiranjem optuenog predloga i trai da se stane na put svilojevskim trovaima i onima koji prodaju zabranjeno stedstvo u Apatinu i okolini.

Da podsetimo, Drutvo za zatitu i prouavanje ptica Srbije otkrilo je masovno trovanje divljih ivotinja u Sremu krajem decembra. Drutvu su sluaj prijavili lovci iz Vitojevaca.

Kako je tada za B92.net rekao Milan Rui iz Drutva, sumnja se da su ivotinje otrovane furadanom, ali su leevi ivotinja prosleeni na detaljne analize. On je dodao da je ranijih godina bilo mnogo ovakvih sluajeva i da se u svakom sluaju ispostavilo da su ivotinje otrovane na isti nain.

Inae, pesticid furadan je u EU i Srbiji zabranjen, ali na naim njivama i dalje ubija ivotinje.

Reply
Share this

ZANIMLJIVOSTI